Nio radhus på tomten ska rädda Folkets hus i Hässelby

Folkets hus i Hässelby måste renoveras för miljonbelopp. För att ha råd ska föreningen sälja en del av tomten – där det nu planeras nio nya radhus.

  • Publicerad 10:19, 21 sep 2015

Det här är inte första gången som fastigheten styckas av. Det har hänt en gång på femtiotalet. Men det blir nog större ramaskri idag.

Hundraåringen Folkets hus i Hässelby villastad är en träffpunkt för många föreningar. Men byggnaden har blivit så sliten att föreningen inte klarar av att betala för reparationerna.

– Taket och grunden måste bytas ut. Det kommer att gå på miljonbelopp, säger Per Anjou, ordförande i föreningen.

"Behöver inte parken"

För att få in pengar till reparationerna vill föreningen sälja av den norra delen av fastighetens tomt och bygga nio radhus. Husen är planerade vid korsningen Riddersviksvägen/Vidholmsbackarna.

– Vi har sen flera år tillbaka velat stycka av för att kunna sälja och rusta upp huset. Vi behöver inte ha den här stora parken, även om det är vackert, säger Ulla Anjou, styrelsemedlem.

Smala radhus

Föreningen har ett avtal med byggföretaget Småa som i sin tur för en dialog med Stockholms stad. Enligt planförslaget kommer radhusen att bli smala med en markerad takutforming. Husen föreslås i två våningar med inredningsbar vind. I anslutning till radhuset planeras också en boendeparkering med en plats per radhuslägenhet.

Stadsbyggnadskontoret är positiv till förslaget. "Projektet har goda möjligheter att skapa goda boendemiljöer relativt nära service och kollektivtrafik", skriver kontoret i ett tjänsteutlåtande.

Hur tror ni att allmänheten kommer att reagera på förslaget?
– Det här är inte första gången som fastigheten styckas av. Det har hänt en gång på femtiotalet. Men det blir nog större ramaskri idag, säger Per Anjou, ordförande i Folkets hus.

Är föreningen ombord?
– Absolut! Annars försvinner huset totalt. Vi får inga kommunala eller statliga bidrag och det är upp till oss i föreningen att bevara huset, säger hustrun Ulla Anjou.