Tre skjutningar som polisen tror är sammankopplade inträffade i Flemingsberg mellan den 11 september och 1 oktober. Foto: Google maps (bearbetad)

Nio killar misstänks för skotten i Flempan

I början av hösten sköts tre personer i vad polisen misstänker är en strid om knarkrevir mellan Flemingsbergsnätverket på ena sidan och Alby- och Vårbynätverken på den andra. Polisen har nio olika misstänkta i 16–22-årsåldern för skotten som träffade en från varje ort, skriver tidningen Mitti.

  • Publicerad 18:31, 19 dec 2018

I början av hösten sköts tre personer i och i närheten av Flemingsberg. I samband med en av skjutningarna sprängdes också en handgranat intill en fritidsgård i Visättra. Polisen tror att händelserna är resultatet av en strid om narkotikaförsäljning mellan Flemingsbergsnätverket på ena sidan och Vårby- och Albynätverken på den andra.

Flera inblandade från de tre olika områdena går i samma skola i Huddinge.

Nu kan polisen avslöja att de har ringat in nio killar i åldrarna 16 till 22 som misstänkta för mordförsöken, vilket tidningen Mitti var först att berätta om.

Polisen kraftsamlar efter skotten i Huddinge

– Flera av dem är skäligen misstänkta, den lägre misstankesgraden. Men några är misstänkta på sannolika skäl. De starkare misstankarna har vi mot dem som vi tror var inblandade i skjutningen vid Sjödalsgymnasiet, säger polisens utredare Ulf Sundström.

11 september: 16-åring från Alby skjuts

Den första skjutningen inträffade på Ebba Bååts väg i närheten av en bensinmack i Flemingsberg den 11 september. En större grupp människor ska ha setts gå mot platsen och strax efter hörs pistolskott. En 16-årig kille från Albynätverket har skjutits i armen. Polisen misstänker att en 17-årig kille från Flemingsbergsnätverket höll i skjutvapnet.

– I nuläget har vi en misstänkt, men vi kommer nog få in en ytterligare i det fallet. Den bevisning vi har fått in pekar mot det.

Polisens hembesök har lugnat ner Flemingsberg

Pojken som sköts i närheten av Sjödalsgymnasiet i centrala Huddinge hämtades med ambulanshelikopter.

14 september: 15-åring från Vårby skjuts

Andra skjutningen sker tre dagar senare, mitt på dagen i närheten av Sjödasgymnasiet. En 15-årig kille från Vårbynätverket skjuts i benet och söker sedan hjälp inne på gymnasiet. Polisen tror att han lurades till ett möte innan han sköts. Misstankarna riktas mot sex killar ur Flemingsbergsnätverket i åldrarna 16 till 22.

Dagen efter smäller en handgranat utanför en fritidsgård i Visättra.

1 oktober: 17-åring från Flemingsberg skjuts

Sedan dröjer det två veckor, till den 1 oktober, innan nästa skott avlossas – den här gången utanför fritidsgården i Flemingsbergs centrum. En 17-åring från Flemingsbergsnätverket står i en större grupp människor när han skjuts i benet. Två 17-åringar från Albynätverket misstänks i det här fallet.

Ett par gripanden har gjorts och flera av de misstänkta har varit inne på förhör, men polisens bevisning är ännu inte tillräckligt stark för att kunna häkta någon eller väcka åtal.

– Det är inte jättelångt ifrån att vi har tillräckliga skäl för åtal. Men bevisningen vi har just nu skulle inte räcka. Det är inte så att vi låter våldsverkare vara ute på grund av att de har en låg ålder.

Svårt att hitta vittnen som vill prata

Polisen väntar fortfarande på svar från Nationellt forensiskt centrum om teknisk bevisning som redan har skickats in för analys.

Det har varit väldigt svårt för polisen att få in vittnesmål i den här utredningen.

– Det är mycket ”ingen kommentar”. De är målsägande som vill inte att det ska utredas. Vittnen vill inte berätta och perifera vittnen vågar inte. Det har genomsyrat utredningen ganska mycket.

Skolan skickar hem elever efter skjutningen

Person skjuten i armen i Flemingsberg