Nio inbrott under en vecka på Söder

Fräcka tjuvar härjar på Södermalm. De tar sig in i lägenheter med samma utrustning som låssmeder använder. I förra veckan fick nio lägenheter i stadsdelen påhälsning.

  • Publicerad 00:00, 28 apr 2015

För att informera varandra om vilka gårdar man kunde få mat och husrum vid eller för att varna för ilskna hundar ristade 1800-talets och tidiga 1900-talets luffare märken i gårdarnas grindstolpar.

Hundra år senare använder inbrottstjuvar en liknande teknik för att markera vilka lägenheter som är intressanta att ta sig in i. Det är Södermalmspolisen som varnar för att inbrottstjuvarna klistrar upp lappar eller gör andra märken kring lägenhetsdörrar där man planerar att bryta sig in.

– Vi tror att de gör en markerning för att visa att man varit där och kontrollerat trappuppgången, säger Peter Ågren, chef för Södermalmspolisen.

– Det kan vara olika typer av lappar, eller någon sorts märkning i någon dörr. Vi har funnit det gemensamt för de lägenheter som haft inbrott den senaste veckan.

Från att antalet bostadsinbrott på Söder varit få till antalet den senaste månaden anmäldes i förra veckan hela nio tillslag. Polisen tror att tjuvarna opererar i grupp med vaktposter utanför porten.

– Det är avancerade inbrottstjuvar. De tar sig in på ett sätt där det inte märks. De har antingen har låsslunga eller dyrk, verktyg som låssmeder brukar använda, säger Peter Ågren.

Polisen uppmanar nu alla Söderbor att vara uppmärksamma på obehöriga som rör sig i trappuppgången och ringa 11414 om man hittar en misstänkt markering kring ytterdörren.

Fakta

Så skyddar du dig mot tjuven

Gör så att det ser ut som om någon är hemma, även när bostaden är tom. Använd till exempel timer på lampor och radio.

Tänk på vad du delar med dig av på sociala medier om var du befinner dig när du inte är hemma.

Reser du bort en längre tid, avboka tidningsprenumerationer och lagra post.

Gå med i grannsamverkan och arbeta för att alla grannar håller koll.

Källa: Polisen.se

Visa merVisa mindre