Bråk i pausen. I samband med ett Stockholmsderby 2019 blev det stökigt på läktarsektionen. Nio personer döms nu för våldsamt upplopp. Foto: Mostphotos / Mitt i

Nio dömda för våldsamt upplopp efter stökigt Stockholmsderby

I samband med ett derby mellan Hammarby och AIK på Tele2 Arena döms nu nio personer för våldsamt upplopp.

  • Publicerad 10:37, 5 dec 2021

Det var i matchen mellan Hammarby och AIK den 22 september 2019 på Tele2 Arena som det blev stökigt på läktaren under matchen. I halvtidspausen blev det bråk på en läktarsektion avsedd för AIK-supportrar. Två personer ville lämna läktaren och fick då hjälp av ordningsvakter på arenan.

I samband med att personerna skulle ta sig mot utgångarna passerade de foajén bakom läktaren, där en stor mängd människor befann sig.

Polis anmäls efter stökigt derby

På övervakningsfilm

Ett flertal personer försökte då komma åt personerna som fördes bort och ett antal personer gick till angrepp mot ordningsvakterna. Bland annat ska de ha knuffat, kastat öl samt slagit och sparkat en ordningsvakt, skriver Södertörns tingsrätt i sin dom.

Elva personer åtalades för bland annat våldsamt upplopp. Samtliga förnekade att de gjort sig skyldiga till händelsen. Flera av de åtalade menade även att de överhuvudtaget aldrig varit på matchen.

Händelseförloppet i foajén fångades dock av övervakningskameror. Efter granskning av filmer och bilder från matchen har nio personerna pekats ut. De har nu dömts för våldsamt upplopp.
Flera av personerna är sedan tidigare straffade. Några har bland annat fått tillträdes-förbud till fotbollsarrangemang i Sverige.

Polisen bevakar derby – med drönare