(Genrebild). Patrik Nimmerstam (C) kommer med nytt förslag i frågan om särskolans samlokalisering. Foto: Mostphotos

Nimmerstam: Ge skolan ett avvecklingsbidrag

Den omdiskuterade flytten av särskolan engagerar i Danderyd. Oppositionens Patrik Nimmerstam (C) menar att det finns en bättre lösning än den som klubbades.

  • Publicerad 12:14, 8 feb 2021

Förra veckan röstade sju ledamöter i i utbildningsnämnden för och fyra emot samlokaliseringen av särskolan i Danderyd till Kevingeskolan. Flytten är tänkt att påbörjas under sommaren och flera föräldrar har kritiserat förslaget.

Utbildningsnämndens andre vice ordförande, Patrik Nimmerstam (C), röstade mot flytten.

– Vi yrkade på att man inte ska tvångsförflytta de här barnen från Vasaskolan. De här föräldrarna har valt att gå här, och då ska inte vi med politiskt beslut ta bort dem därifrån.

Han är även kritisk till hur ärendet har skötts.

– Kommunikationen med både vårdnadshavare och personal har inte fungerat.

Enligt honom finns det en bättre lösning.

– Då menar vi att man skulle kunna ge Vasaskolan ett avvecklingsbidrag. Då kan de här barnen få stanna och gå klart skolan, samtidigt som man förbereder på Kevingeskolan, säger Patrik Nimmerstam.

Klubbat: Särskolan flyttas till Kevinge

En besparing

Under 2020 gick utbildningsnämnden mot ett minusresultat för året. En av flera orsaker till förslaget om samlokaliseringen har varit att lösa den ekonomiska situationen för Vasaskolan.

Samlokaliseringen har beräknats bli en besparing på 1,3 miljoner kronor. Men Patrik Nimmerstam (C) menar att det kan täckas upp – samtidigt som eleverna får gå kvar.

– Med ett avvecklingsbidrag skulle Vasaskolan ekonomi bli täckt med det här avvecklingsbidrag. Sen vet jag att man säger att man inte får ge bidrag om inte alla blir behandlade på samma sätt. Men det går att göra en konstruktion så att alla skolor blir behandlade på samma sätt, menar jag, säger han.

Hur ser du annars på förslaget?

– Jag tror att det gagnar i stort i framtiden att samla och stärka kompetenser på särskolan i Danderyd. Men det är framtiden, och det här handlar om eleverna som går där idag.

Skjuter upp beslut om särskoleflytt