Nilstorpsgården drabbat av legionella – tre gånger

Legionellabakterier har hittats i vattenledningarna på äldreboendet Nilstorpsgården. Det är tredje gången boendet drabbas. – Otroligt nonchalant av fastighetsägaren. Jag förstår att det händer en gång, men tre, säger Viveka Larsson, anhörig.

  • Publicerad 10:04, 29 jan 2020

Återigen är det duschstopp för de gamla som bor på Nilstorpsgården.

Anledningen är att legionellabakterier har upptäckts i vattenledningarna på det relativt nybyggda äldreboendet som ligger intill Björnbo seniorbostäder.

– Mamma börjar se rätt så ynkligt ut. Hon har inte fått duscha på två veckor, säger Viveka Larsson vars mamma bor på Nilstorpsgården.

Växer i stillastående vatten

Legionellabakterier frodas i ljummet stillastående vatten. De kan blad annat orsaka lungsjukdomen legionärssjuka hos människor genom att man andas in bakterien i små, små vattendroppar i vattendimman till exempel när man duschar.

Det är inte första gången som Nilstorpsgården drabbats av legionella. Först skedde ett utbrott hösten 2018, sedan skedde det i oktober 2019. 10 januari i år kom åter beskedet att legionella hittats i ledningarna och att säkerhetsrutiner måste vidtas.

– Jag blir så förbannad. Jag kan förstå att det händer en gång. Men tre! De måste ju kunna få ordning på det, säger Viveka Larsson, vars mamma på på Nilstorpsgården.

Sanering pågår

Hon betonar att det är fastighetsägaren och riktar kritik mot, inte mot Attendo som driver boendet.

– Personalen gör av de kan, säger hon.

Företaget Wallfast förvaltar Nilstorpsgården.

– Det är jätteolyckligt, säger Alf Wahlström, operativt ansvarig.

Enligt honom beror de upprepade utbrotten på olika tekniska fel. Han nämner en akumulatortank, en blandningsventil och styrkort som krånglat.

– Det är lagat nu men tyvärr är det komplicerat att få bort legionella, säger han.

Nu pågår sanering. Till exempel har hela systemet spolats igenom med hett vatten.

Använder mindre vatten än snittet

Att varmvattnet i ledningar verkligen är hett, över 50 grader är enligt bland annat Boverket en viktig förutsättning för att legionella inte ska frodas.

Enligt Alf Wahlström har legionellan på Nilstorpsgården haft extra goda förutsättningar att växa till sig på grund av att vattnet i byggnaden stått stilla mer än i en genomsnittsbyggnad.

– Det gamla kanske inte duschar lika ofta, säger han.

På grund av de upprepade utbrotten har tagit in extern expertis.

– Det är ingen man kan hantera internt. Man måste ta hjälp, säger han.

Använder tvättlappar

Petra Nyman är verksamhetschef på Nilstropsgården. Hon säger att man är noga med att följa vårdhygien och riktlinjer från Smittskydd Stockholm för att skydda sig från smitta.

Bland annat tvättas de gamla med tvättlapp istället för dusch. Personal uppmanas också att inte stå och luta sig till exempel över en skurhink när de häller upp varmt vatten.

På Nilstorpsgården bor cirka 75 gamla. Runt 90 personer jobbar där i olika omfattning och olika tider.

Enligt Petra Nyman känner man inte till någon sjukdomsfall som kan kopplas till legionellan.

– Men det är klart att vi vill se en lösning på det här. Idag….eller helst igår, säger hon.