Feriemusikerna spelar "När solen färgar juninatten" och det är många igenkännande nickar och nynnanden på terrassen utanför äldreboendet Villa Vårbacka i Vårby. Just den här junidagen vilar solen, men temperaturen är behaglig.

Elvis får det att svänga i den sittande publiken och när Hanna Winnerby gör en vacker acapella-version av Monica Zetterlunds "Sakta vi gå genom stan" är det som en ljuv minnespromenad.

Eva Johansson, en av de boende, sjunger med.

– Det var väldigt bra. Jag sjöng med i så många jag kunde, det gick ganska bra, säger hon.

Anpassar repertoaren

Nils Abrahamsson och Malte Gyllström är nöjda med spelningen.

– Det är ett drömjobb. Jag hade kunnat göra det här utan att få betalt! säger Nils.

– Ja, att spela för folk och få se deras reaktioner är det bästa jag vet, säger Malte.

Sedan ett antal år tillbaka erbjuder Huddinge kommun feriepraktik som gatumusiker. Ett gäng ungdomar – de flesta verksamma inom Kulturskolan – får helt enkelt betalt för att spela på gator och torg och äldreboenden. De uppträder i grupper om fyra.

– Första dagarna övade vi och satte ihop en setlist. Vi anpassar repertoaren efter vilken publik det är. Vi har till exempel en Veronica Maggio-låt med på listan, men den vågar vi inte spela här för pensionärerna, säger Malte.

Besöket på Villa Vårbacka är inbokat, men ofta bestämmer de spontant var de ska ställa sig och spela.

– Första veckan åkte vi till Kungens kurva, med det var inte så lyckat, det var inte en människa där. Det var samtidigt som Sverige spelat match mot Slovakien i fotbolls-EM, säger Malte och skrattar.

De har spelat mycket i Huddinge centrum, Flemingsberg och ska till Skogås och Trångsund. De är runt i hela kommunen.

Hur var det att bara ställa sig ute och spela någonstans?

– Första gången kändes det lite konstigt, men det gick snabbt över. Det är så kul.

Spelar på Kulturskolan

Maltes huvudinstrument är piano, det har han spelat sedan han var tio år.

– Men det är lite svårt att släpa med, så nu blir det bas.

Nils spelar både piano och gitarr och de tar båda lektioner i Kulturskolan. Under pandemin har undervisningen varit digital.

– Vår pianolärare är oerhört passionerad och duktig. Hon filmar sina händer när hon spelar och det har fungerat förvånansvärt bra. Men man längtar tills vi kan ha lektioner på plats igen, säger Nils.

De går i samma klass på tekniskt program med estetisk inriktning på Östra gymnasiet. Drömmen är att få ägna sig åt musik på heltid i framtiden.

– Ja, helst vill jag hålla på med musik. Om inte det går kanske jag pluggar på KTH, men jag vill ge det ett försök i alla fall, säger Malte.