Konstnären Nils Lagergren från Södermalm framför sitt verk Ghost Liner. Foto: Sandra Eriksson

Nils från Söder visar skeppsvrak på Liljevalchs

Nu öppnar Vårsalongen på Liljevalchs Konsthall på Djurgården. Här hittas konst av kombuchasvamp – som kräver vattning – såväl som skeppsvrak och ett gigantiskt rosa lejon. Nils Lagergren från Söder är en av dem som ställer ut.

  • Publicerad 06:45, 11 jan 2020

Den 10 januari slår Liljevalchs ännu en gång upp dörrarna till den populära Vårsalongen.

Här hittas nu 330 verk av 170 konstnärer som valts ut av en jury bestående av konstnären Lars Lerin, designern Bea Szenfeld och Liljevalchs chef Mårten Castenfors.

Skeppsvrak på display

Södermalmsbon Nils Lagergren är en av dem som ställer ut, hans verk heter Ghost Ships. Modellfartygen av trä och metall har nämligen fått åldras på sjöbotten i fyra år, för att sedan torka i ett år.

– Till en början när man lyfter upp dem luktar de ju något fruktansvärt av musslor och sådant, berättar konstnären som byggt modellfartyg sedan han var liten.

Idén att sänka ner dem på havets botten fick han för några år sedan. Snett utanför bryggan vid landstället i Roslagen, där familjen visste att de inte fick meta, började han sänka ner sina fartyg.

Och där fick de ligga på tre meters djup.

Naturen blir medkonstnär.

Nils Lagergren

– Vrak har alltid fascinerat mig, hur de förfaller och förvandlas. Naturen blir medkonstnär, säger Nils Lagergren.

Även han ställer ut på Liljevalchs vårsalong för första gången.

– Det är fantastiskt att få visa upp dem i en sådan här miljö, det blir en intressant kontrast.

Anna Ting Möller med sitt verk Raw Pearl Jam. Foto: Sandra Eriksson

Konst av kombuchasvamp

Raw Pearl Jam är kanske ett av de mest uppseendeväckande verken. Mårten Castenfors presenterar det som ”ett växande, äckligt vackert verk” som konsthallens anställda måste spruta vatten på varje morgon.

Många samlas kring verket – vars färger för tankarna till skinn – som hänger i tjocka rep från taket i en av salarna och dividerar kring av vad det kan vara gjort av. Hägerstensbon Anna Ting Möller, som har pluggat Konstfack, har svaret.

– Jag har odlat det här materialet från en kombuchasvamp som är en bakteriekultur. Och så har jag matat den med te och socker så den blivit så här stor, berättar den 28-åriga konstnären.

Nu får verket fortsätta leva sitt eget liv på Djurgården.

– Det är en del av processen att det kommer att ändras, men jag vet inte exakt vad som kommer att hända, säger Anna Ting Möller.

Ett av stans bästa raggningsställen

Att få visa sin konst på Vårsalongen betyder även att 100 000-120 000 besökare kommer att se den.

– En sådan här stor publik utställning, som har lite lägre tröskel, blir en mötesplats. Jag tror att Vårsalongen är ett av de bästa raggningsställena som finns i Stockholm, säger Mårten Castenfors.

Enligt Liljevalchs chef Mårten Castenfors är Vårsalongen ett av stans bästa raggningsställen. Foto: Sandra Eriksson

Vårsalongen håller öppet 10 januari till 22 mars.