Niklas har väntat på polisens utredare i ett år

En biljakt efter en dieselstöld för ett år sedan ledde de misstänkta tjuvarna rakt i polisens händer – där de identifierades och erkände. Men efter ett år har ingenting hänt i utredningen.

  • Publicerad 15:38, 13 jan 2017

Hur ska vi ett år efteråt kunna bevisa att hundra liter slangades?

Den som polisanmäler ett villainbrott, en bilstöld – eller en dieselslangning – räknar nog oftast med att brottet kommer att utredas snarast. Men så har det inte varit på sistone.

Den 10 januari förra året tog grävmaskinisten Niklas Krämer på Närlunda schakt och transport och hans kompis Sebastian Raab upp jakten på några dieseltjuvar efter en slangning i Svartsjö.

LÄS ÄVEN: Niklas följde efter dieseltjuvarna

Under efterföljandet fotograferades en av de misstänkta tjuvarnas körkort och stöldgodset dumpades genom ett bilfönster på vägen mot Bromma.

Polisen lyckades snart stoppa en misstänkt BMW i Riksby. Personerna i bilen erkände att de hade stulit dieselolja ur Niklas Krämers maskin. Ungefär hundra liter skulle det visa sig.

Men trots erkännande, fotodokumentation och ertappande på bar gärning har ingenting hänt i utredningen.

– Det känns skittråkigt. Jag och Sebastian var ju inställda på att allt var glasklart, särskilt när poliserna på plats sade att personerna erkände. Då blev man ju lättad, säger Niklas Krämer.

Ingen återkoppling

Varken han eller Närlunda schakt och transport har därefter fått någon återkoppling från polisen.

– Polisen höll heller inget förhör med mig eller Sebastian och kom inte ens ut och tittade på maskinen, så de har ju egentligen ingen aning om vad som stals. Hur ska vi ett år efteråt kunna bevisa att det var hundra liter som slangades? Jag kan ju heller aldrig berätta lika detaljerat som jag gjorde för ett år sedan.

– När man samtidigt läser om alla utredningar som bara läggs ner blir man ju lite ledsen. Vi vill ju veta vad som händer, säger Niklas Krämer.

”Utredningen lever”

På Vällingbypolisen kan Lisa Birge, utredningsgruppchef, berätta för Mälarö Tidning att utredningen av dieselstölden fortfarande lever. Och hon beklagar att den tar tid.

– Vi har ingen utredare att sätta på det brottet. Vi har väldigt många utredningar och måste i första hand prioritera hot- och våldsbrott, ungdomsärenden med tidsfrister och ärenden med frihetsberövade personer. Just nu försöker vi prioritera ärenden från 2015 som fortfarande ligger.

Inte prioriterat

Vissa brott måste prioriteras framför andra – och dieselstölder är inte ett sådant. Och för de lägre prioriterade brotten räcker polisens utredningsresurser inte till.

– Det är lång väntetid. Så är det i hela Sverige. Bromma, Vällingby och Ekerö är inget undantag. Jag önskar att det vore annorlunda.

Men även om det inte handlar om hot och våld, är det rimligt att det ska gå ett helt år utan att något händer?

– Absolut inte. Men om vi inte har personal kan vi inte heller göra något. Det ligger här och väntar på utredning. Förhoppningsvis kan vi ta tag i det här snart, säger Lisa Birge.

Niklas Krämer är glad att utredningen inte är nerlagd.

– Men de kunde åtminstone ha informerat oss om det, säger han.

Polisen har haft en tuff tid av omorganisering och resursbrist – men utredningsläget kommer att bli bättre, lovar Lena Törnblom Löfquist, kommunpolis med ansvar för Ekerö.

– Vi har haft en kritisk situation, säger hon.

– Ungdomsärenden, våld i nära relationer och alla grova brott går alltid före och vi har haft många skjutningar i Stockholmsområdet. En dieselstöld ligger långt ner på listan, men jag kan tänka mig att det kan vara ett av de ärenden man ska försöka beta av nu.

Varför har det blivit så här?

– Omorganisationer kostar på. Utredningsenheterna har länge haft brist på personal och nu har personal dessutom flyttats runt.

Vill lösa proppen

Men flera åtgärder har vidtagits för att lösa proppen av outredda ärenden, berättar Lena Törnblom Löfquist. Under hösten har personal i yttre tjänst lånats in för att stärka upp utredningsarbetet.

– Insatsen kommer att pågå till mitten av februari för att de ska kunna beta av en stor del av det som ligger.

Just nu rekryterar polisens kontor i Vällingby dessutom flera civila utredare, i väntan på fler utbildade poliser. Så fort de är utbildade ska de sättas i tjänst, vilket sannolikt blir de närmaste månaderna.

Utredare utifrån

En civil utredare kan till exempel vara en jurist, socionom eller kriminolog och tanken är att de ska förstärka den utredande verksamheten. På så vis ska utbildade poliser kunna koncentrera sig på ingripande verksamhet och brottsförebyggande arbete.

– Poliser kan man inte bara anställa hursomhelst, men de civila utredarna ska få i gång ruljangsen igen. Vi har goda förutsättningar att kunna utreda och avsluta fler av de inkomna ärendena den närmaste tiden, säger Lena Törnblom Löfquist.

Detta hände för ett år sedan

Den 10 januari 2016 tog grävmaskinisten Niklas Krämer på Närlunda schakt och transport och kompisen Sebastian Raab upp jakten på några dieseltjuvar efter en slangning i Svartsjö.

Sebastian följde efter gärningsmännen, som körde i två bilar, och kallade även dit Niklas. Vid Tappströmsrondellen fick de stopp på den ena bilen. Där lyckades Sebastian fotografera den ena förarens körkort. Niklas följde sedan efter den andra bilen mot Bromma och fick även telefonkontakt med polisen.

Vid Edeby kastade tjuvarna ut oljedunkar genom bilfönstren.

I Nockeby tappade Niklas bort gärningsmännen, men snart hörde polisen av sig om att en misstänkt BMW stoppats i Riksby. Personerna erkände för polisen och identifierades på plats, men släpptes därefter på fri fot.

Visa merVisa mindre

Vi vill höra din berättelse

Har du varit med om något liknande? Hör gärna av dig till oss på redaktionen och berätta. Vi nås på 08-560 314 11 eller redaktionen@malarotidning.se.

Piloter övade stridsflygning över Mälaröarna

Nyheter Stridsflygplan flög i formationer Såg du också stridsflygplanen som flög över Mälaröarna i helgen? Det var Luftstridsskolan som övade. "Våra pilotelever spelar angripare", säger kommunikationschefen Therese Åkerstedt.tisdag 24/5 9:24

Grönt ljus för radhusbygge i Närlunda

Nyheter Villatomt styckas av för fler bostäder Två hus med fyra bostäder kan byggas på en avstyckad villatomt i Närlunda, enligt den nya detaljplan som kommunen klubbat igenom. Och bara gröna tak är okej.måndag 23/5 11:55

Så vill Mälaröborna ha sina bibliotek i framtiden

Nyheter Besökare har svarat på frågor i stor undersökning Mer aktiviteter för unga och lättare att hitta parkering. Det finns på önskelistan när Mälaröborna sagt sitt om bibliotekens nutid och framtid.fredag 20/5 14:59