Musikbakgrund. "Det fetaste jag någonsin byggt är en gitarr. Det är en dröm att få göra instrument. Man spelar ett ackord och hör på ljudet om man gjort ett bra jobb. Eller inte." Foto: Sacharias Källdén

Niklas har ett allt annat än träigt jobb

Enskedebon Niklas Nilsson fick nyligen en prestigefylld medalj för sitt gesällarbete i möbelsnickeri – ett barskåp som tog 319 timmar att bygga.

  • Publicerad 11:15, 26 nov 2021

Ljud av sågar som kämpar mot skivade träd slår emot en. Det ligger en tunn hinna av sågspån på golvet. Längst in i lokalen hittar vi Niklas Nilsson. I mörka snickarbyxor med en ton av trädamm och hörselskydden uppskjutna som ett pannband ser han ut precis som man tänker sig en snickare.

Sedan examen från Malmstens i våras jobbar han på ett hantverksinriktat snickeri med allt från enstaka möbler till hela inredningar.

– Det första jag fick göra på jobbet var ett soffbord som var ritat av en känd möbeldesigner. Jag fick en ritning och så sa dem: "Kör! Här har du materialet. Du får lösa konstruktionen själv." Vilken dröm, säger Niklas Nilsson.

Utmaning. Ibland går jobbet inte som man tänkt sig och man får kassera saker. "Det kan vara förfärligt. När man vill få träet att förstå att 'du är inte ett träd längre utan du ska vara en möbel' ”. Foto: Sacharias Källdén

"Alltid gillat doften av trä"

Själva hantverksjobbet, att känna träet, är vad han gillar bäst. Piteåsonen berättar att inspirationen delvis kommer från hans farfar som är konstnär och som alltid hållit på med trä. Men lika viktigt är att göra något som han mår bra av.

– Jag har alltid gillat doften av trä och att jobba med händerna. Jag måste se en förändring i det jag gör rent praktiskt. Att se och ta på det jag skapar, annars fattar jag typ inte att jag gjort något.

Niklas lägger vikt vid hållbarhet och att ha respekt för för träet i processen. Att slösa bort sin tid på något som han inte trivs med är inte ett alternativ.

– Jag är glad att jag kan leva på att göra möbler, det är inte alla som får göra det de verkligen vill. För mig är det en viktig byggsten att göra något som jag mår bra av. Det är ett krav jag har på mig själv, som jag förhoppningsvis aldrig kommer svika.

Samtidigt konstaterar han att man måste kämpa för att komma dit. Själv kom han inte in på mötbelsnickarutbildningen första gången han sökte, utan fick ta vägen som lärling och bli maskinsnickare först.

Norrlandshjärta. Niklas Nilsson är osäker på om han kommer stanna i Stockholm eller röra sig norrut framöver. Foto: Sacharias Källdén

Hundratals arbetstimmar

Nu har han gjort både ett examensprov inspirerat av kroppens anatomi, närmare bestämt kulleden, och ett gesällarbete. Det senare är ett barskåp designat av Mikaela Falk.

– Det tog 319 timmar att bara bygga. Och kanske 100 till att rita.

Gesällarbetet gav honom högsta betyg, och resulterade i ett finbesök i Blå hallen. Där uppmärksammades han och 176 andra för hantverksskicklighet. I år var Niklas den enda som fick den prestigefyllda "Stora belöningsmedaljen".

– Jag blev helt mållös. Det är en så maffig grej. Man står där, just i den lokalen. Det är den vackraste byggnaden jag vet i Stockholm. Och att man fick en fanfar. Det kommer aldrig hända igen. När får man en fanfar? Det är helt sjukt!

– Det är fint att den traditionen lever vidare. Det är inte alltid hantverkare får skina.

Drömmen är att i framtiden driva något eget, men för tillfället är Niklas väldigt nöjd som det är. Foto: Sacharias Källdén

Musikalisk möbelsnickare

Vem: Niklas Nilsson, 32, Enskede

Bakgrund: Från Piteå. Gick musikklass men drömde då om att bli snowboardproffs. Utbildad ljudtekniker, har spelat i flera band. Började med byggnadsvård men var mer intresserad av skapandet. Blev maskinsnickare genom lärlingsutbildning i Umeå innan han kom in på Malmstens möbelsnickarutbildning. Tog examen i våras.

Aktuell med: Möbelsnickare som fick "Stora belöningsmedaljen i silver" för sitt gesällarbete. Jobbar nu på snickeri i Bredden.

Övrigt: Har byggt en gitarr, men att kombinera musik- och snickeriintresset känner Niklas blir för snävt.

Visa merVisa mindre