Niklas bygger sitt eget Turning Torso – i lego

35-årige Niklas är en stolt AFOL – adult fan of lego. I radhuset i Sundbyberg ägnar han sin pappa­ledighet åt att bygga med plastbitarna – snart är Turning Torso klar.

  • Publicerad 00:00, 1 sep 2015

På 80-talet satt Niklas Rosén ofta i sitt legorum hemma i Växjö. Omgiven av tusentals legobitar var det som att vara i en bubbla där allt möjligt kunde byggas.

25 år senare bor Niklas i Sundbyberg. Framför honom på vardagsrumsbordet tronar en halvmeter hög rekonstruktion av Turning Torso, jätteskrapan i Malmö. Den har han byggt av 600 legobitar utifrån en 3D-­ritning som han gjort på datorn i ett digitalt legoprogram.

Det mesta av legot hittar han i forum som samlar legofantaster från hela världen. Han väntar ännu på 30 bitar från en samlare­ i Holland som ska bli Turning Torsos­ översta våningar och tak.

– Det är det som är charmen. Det kan saknas enstaka bitar, då får man leta på nätet. Det finns samlare i hela världen, så man hittar­ alltid det man söker, säger Niklas.

Nästa projekt är Kaknästornet.

För Niklas är lego mycket mer än plastbitar och nostalgi. Det handlar om hantverk och kreativitet.

– När jag var liten var lego nog mest ett tidsfördriv. Nu försöker man hitta tid till det i stället. Att skapa med lego blir som ett break från vardagen.

Just nu är Niklas föräldraledig och kan ägna sig åt hobbyn på dagtid. Annars kan han sitta i timmar på kvällen när familjen gått och lagt sig.

Fördomen om att lego är för barn stämmer inte, anser Niklas. Det finns många föreningar i världen för vuxna legoentusiaster, och lego är business. Det finns samlare som är beredda att betala många tusenlappar för unika bitar och set. Det första Niklas byggde i vuxen­ ålder var rymdskeppet Millennium falcon ur Starwars.

– Det stora projektet var att leta upp alla bitar, det tog nog ett halvår att samla ihop och beställa allt. Det var fantastiskt att få till den. Det är den heliga gralen inom lego. Jag byggde två som jag sålde sedan.

Niklas tycker att lego är till för att lekas med. Men han har ändå investerat i ett dussin byggsatser.

– Är man duktig på att köpa lego, modeller som tillverkas under­ kort tid eller i små upp­lagor, är värdeutvecklingen enorm. Lego är värt sin vikt i guld.