Hedrade mamma. När Nicoles mamma gick bort ärvde hon hennes fröer och tog över intresset. "Det var mammas fröer som levde vidare. Det var starkt och fint." Foto: Andreas Wilson

Nicole spår vårens trädgårdstrender

Förvandla din trädgård till ett semesterparadis, satsa på snittblommor och odla blommor och ätbara ting tillsammans. Det är vårens trädgårdstrender, enligt trädgårdsdesignern och Enskedebon Nicole Wilson.

  • Publicerad 14:51, 16 apr 2021

– Den finaste feedbacken jag kan få är när någon säger att det är tack vare mig som de har börjat odla. Att de har upptäckt glädjen i detta, det är jätteroligt, säger Nicole Wilson.

Hon är skodesignern som sadlade om och lät sitt spirande trädgårdsintresse ta över helt. Nu formger hon trädgårdar och uteplatser runt om i Stockholmstrakten och hennes vardag följs av nästan 8 000 personer på Instagram.

– Jag har varit fullbokad från dag ett, så nu måste jag tyvärr tacka nej till projekt. Men jag sadlade inte om över natten utan detta var något som växte fram under en längre tid. Modebranschen, precis som allt annat, håller på att ställa om mot ett mer hållbart samhälle och känslan är att vi är inne i en ny grön våg, som speedats upp under pandemin, säger Nicole Wilson.

Nicole Wilson

Ålder: 39 år

Familj: Make Andreas Wilson, barnen Noel, 8 år och Florence, 5 år.

Bor: Enskedefältet

Gör: Designar trädgårdar och utemöbler i sitt företag New Generation Gardens. Finns på instagram under företagsnamnet.

Gör om fem år: "Dörrarna är öppna. Jag kanske jobbar med matlagning mer, hur man tar tillvara på det som man har odlat."

Visa merVisa mindre

Semesterkänsla hemma

Hon sitter i sitt hem på Enskedefältet där hon odlar allt från vattenmelon till majs, blommor och gurkor. Här myntades begreppet gurkgardin, gurkplantor som formar sig runt fönstret.

– Jag började binda upp gurkplantorna när fönstret tog slut och lät dem gå in i varandra. Bladen är så vackra och det ramar in fönstret, som en gardin. Att odla gurkor inomhus är vackert, ätbart och så lär sig barnen att mat inte bara ligger fabriksproducerat i affären, säger hon.

När Nicole Wilson spår vårens trädgårdstrender är det just ätbara ting och den gröna vågen som återkommer. Att många ser om sitt hem när de inte kan resa i pandemi-tider.

– Många vill skapa mysiga oaser i sina trädgårdar där de kan ha sin stay-cation. Det finns en stor efterfrågan på poolbyggen, växthus och altaner just nu. Kanske ”garden-cation” blir ett nytt uttryck nu när vi semestrar i våra uppdaterade trädgårdar, säger hon.

Hedrade mamma. När Nicoles mamma gick bort ärvde hon hennes fröer och tog över intresset. "Det var mammas fröer som levde vidare. Det var starkt och fint." Foto: Andreas Wilson

Mixa din odling

Trend nummer två stavas snittblommor, tror Nicole Wilson.

– Det är är en stor trend att odla snittblommor. Det ser man inte minst på alla instagramskonton som översvämmas av bilder på dahlior, luktärter och rosenskära som sås från frön för att sedan skördas och pryda vasen inomhus senare under sommaren.

Trend nummer tre handlar om att odla blommor och ätbara växter bredvid varandra.

– Det kallas för potagér på franska. Det är som en dekorativ köksträdgård, oftast med inslag av blommor, gärna ätliga blommor eller snittblommor, säger hon.

Sist men inte minst slår Nicole Wilson ännu ett slag för allt som går att äta.

–  Man kan till exempel testa att odla många olika sorter av en och samma gröda. Som tomater, det finns röda, rosa, gula, gröna, gula, svarta…