Nicklas väljer STCC på Valla före studenten

Nicklas Oscarsson, 18, från Trångsund stod nyss på ett lastbilsflak och skrålade om studentens lyckliga dagar. På lördag kör han STCC på Solvalla. – Blir jag tvungen att välja tar jag STCC på Solvalla före studenten – det är häftigare.

  • Publicerad 11:46, 16 jun 2017
Nicklas Oscarsson från Trångsund började med gokart som treåring och gick över till racerbilar som 13-åring. Förra året blev han tvåa i juniorklassen JTCC och i år har han alltså debuterat i STCC.

– Det är eliternas elit. Det är jättekul. Spännande att se hur det utvecklas. Mitt mål är att bli topp tio av 23 bilar.

Hur rankar du tävlingen på Solvalla?

– Den är ju rankad högst av alla tävlingar i kalendern. Otroligt viktig för alla sponsorer. Vi brukar ha 17000-18000 personer på plats. Det är mycket livesändningar, många tidningar som är där – alla tittar.

Banan skiljer sig markant från övriga i tävlingsserien.

– Det finns nog ingen bana i världen som är som Solvalla. Det är ju en travbana som man asfalterar och lägger in fyra kurvor på. Det är troligen den minsta banan i Europa. Otroligt häftigt man är nära muren och ser publiken hela tiden, säger Nicklas Oscarsson.

Det innebär också flera utmaningar för förarna. Möjligheterna att provköra banan är begränsad.

– Banan är helt nylagd vilket gör att det inte är något grepp i asfalten – dessutom är det väldigt trångt, säger Nicklas Oscarsson.

Vad betyder det att tävlingen går på hemmaplan?

– Jättekul. Det är mycket kompisar som är där så det blir lite extra taggning. Jag satsar hårt och ska försöka vinna – eller i alla fall ta många poäng.

För några dagar sedan tog han studenten. STCC på Solvalla ser han som något ännu större.

– Studenten var verkligen superkul. Men måste jag välja tar jag Solvalla. Studenten är jättecoolt men att köra STCC på Solvalla inför 17000-18000 människor är coolare.