NHL-stjärnorna bjöd på familjefest i Järfälla

Mängder av åskådare kom till Järfälla ishall i fredags för att träffa NHL-stjärnorna och se matchen mellan Kronwall Stars och Järfälla HC. – Det var väldigt mycket folk på plats, ett väldigt lyckat evenemang, säger Mattias Sebelius, föreningsstrateg i Järfälla HC.

  • Publicerad 10:22, 15 aug 2018

NHL-stjärnorna i Kronwall Stars brukar besegra Järfälla HC med stora siffror, ofta blir det tvåsiffrigt trots att matchen spelas i bara två perioder. Men i år kanske proffsen var trötta i handlederna efter eftermiddagens autografskrivande. Matchen blev hur som helst ovanligt jämn.
– Ja, det blev 7–6 till Kronwall Stars, efter avgörande i sudden. JHC hade till och med ledningen, men NHL-spelarna har alltid en växel till att lägga i, säger Mattias Sebelius.

Tradition sedan 2000

Niklas Kronwall är en av många framgångsrika spelare med Järfälla HC som moderklubb. Den 37-årige stjärnbacken har gjort nära 900 NHL-matcher för Detroit red Wings, och varje sommar sedan 2000 arrangerar han en uppvisningsmatch där han samlar ett gäng NHL-kolleger som spelar mot JHC i Järfälla ishall.
– Vi är otroligt stolta över arrangemanget! Målet med evenemanget är att ge en helhetsupplevelse både innan, under och efter matchen. En familjefest som återigen lockade många åskådare. Jag vill rikta ett stort tack till alla som hjälpt till och bidragit, säger Mattias Sebelius.

”Extremt inspirerande”

Även Niklas Kronwall själv gläds åt att arrangemanget har blivit en så stark sommartradition och att så många unga hockeyspelare lockas till ishallen.

#55 Niklas Kronwall på isen med några av hockeyknattarna från Kronwall Hockey Camp. Foto:  Kjelle Svensson

– Det är extremt inspirerande att få komma ner här. Det var så här det började för mig en gång för många år sedan. Den stora idolen jag hade då var tränaren i min grupp, Danne Nyberg. Nu är hans grabb här på hockeylägret vilket är lite roligt, säger han till Järfälla Hockey-TV.

Hockeyläger pågick hela veckan

Under veckan pågick Kronwall Hockey Camp i ishallen, för spelare födda 2003–2010, och de yngsta spelade en knattematch före matchen mellan Kronwall Stars och JHC.
Sedan 2009 delas Niklas Kronwall-stipendiet ut i samband med matchen. Det går varje år till en U16-spelare som JHC anser uppfyller några av de ”fantastiska egenskaper Niklas hade när han var i samma ålder”: Träningsvillig och noggrann. Talangfull och goda möjligheter att lyckas på högre nivå. En god kamrat, både på och utanför isen. Spelat i Järfälla Hockey i minst 5 säsonger.

Linus Mattisson årets stipendiat

I år gick stipendiet till Linus Mattisson som precis har kommit in på Ishockeygymnasiet i Västerås och tagit en plats i J18-truppen i Västerås. ”I och med hans tidiga ishockeymässiga utveckling har Linus under sina år i JHC fått utveckla de egenskaper som är viktiga för en ledande roll i laget”, står det bland annat i motiveringen.
Under kvällen uppmärksammades också Selma Tyreskog som rankas som en av landets bästa ishockeyspelare i sin åldersklass och är fostrad i Järfälla HC där har hon var en stor del av Järfälla Team 03/04:s framgångar genom åren.

Järfällakillen Carl Dahlström ett av proffsen

Bland NHL-proffsen som besegrade JHC med 7–6 fanns utöver Niklas Kronwall själv även bland andra Rickard Rakell (Anaheim), Patric Hörnqvist (Pittsburgh), Gabriel Landeskog (Colorado), Andreas Englund (Ottawa), Joakim Nordström (Boston) och Järfällakillen Carl Dahlström (Chicago) som har JHC som moderklubb och som fick ta emot Kronwall-stipendiet 2011.

#63 Carl Dahlström i sin matchtröja med Chicago Blackhawks, här på isen med några av spelarna från Kronwall Hockey Camp. Foto: Kjelle Svensson

Ny tuff utmaning för JHC i helgen

Redan nu i helgen är det ett nytt evenemang i Järfälla ishall, inte lika stjärnspäckat som i fredags med en nog så viktig uppladdning inför säsongen i division 2 för Järfälla HC:s herrar.
Det är JHC A-lagscup som avgörs och utöver JHC är det tre division 1-lag som är med. Sollentuna möter Väsby klockan 12 på lördag och Järfälla HC möter Vallentuna klockan 16.

Fri entré i ishallen

På söndagen möts lördagens två förlorare i en match om tredje pris klockan 12 medan de två vinnarna gör upp i final klockan 16. Och det är fri entré till alla matcherna i helgen, meddelar Mattias Sebelius.