New Jersey-poliser ska hjälpa Stockholm att stoppa skjutningarna
Under måndagen besöktes Stockholmspolisen av bland annat en tidigare polischef från New Jersey. Det var en del av en strategisk överenskommelsen med staten gällande skjutningar. – De har erfarenheter av skjutvapenvåld som är värdefulla för oss att ta del av, säger regionpolischef Ulf Johansson.
- Nyheter
- Publicerad 17:28, 8 maj 2019
Polisen i Stockholms främsta prioritering just nu är att stoppa skjutvapenvåldet, enligt regionpolischefen Ulf Johansson. Årets statistik visar på mindre skjutningar än tidigare år, men antalet döda är mer än vanligt.
– Det har redan avlidit nio personer i år. Det har det senaste åren dött mellan tio och nitton personer under hela året, säger han.
Fakta
Internationella samarbeten
För att minska skjutningarna och den organiserade brottsligheten så jobbar polisen på flera fronter. En del av arbetet handlar om lära sig av internationella kollegor. Stockholmspolisen har därför sneglat västerut – och startat ett samarbete med polisen i New Jersey.
– Vi jobbar och samtalar redan med flera städer i Europa. Jag deltar bland annat årligen på möten med mina olika europeiska motsvarigheter. Men nu vill vi även se hur det jobbas utanför Europa, säger Ulf Johansson.
New Jersey har få skjutningar jämfört med övriga USA.
Ulf Johansson
Anledningen till att New Jersey är intressanta för Stockholmspolisen är bland annat på grund av deras tekniska arbete samt deras snabbhet och effektivitet.
– New Jersey har få skjutningar jämfört med övriga USA. Vi har sett att de är väldigt snabba och direkta i sitt arbete med de tekniska undersökningarna. De är bland annat snabba på att få fram provresultat.
Representanter från svenska polisen på ett tidigare besök i New Jersey. Medurs från höger botten: Ava Majlesi, biträdande direktör Rutgers university, Jan Evenson, polismästare region Stockholm, Paul Goldenberg, tidigare polischef i New Jersey och styrelseledamot Rutgers university, Överste Rick Fuentes, styrelseledamot Rutgers university, Mark Genatempo, styrelseledamot Rutgers university, Gunnar Appelgren, poliskommissarie region Stockholm, Amir Rostami, sociolog vid Stockholms universitet och tidigare polis.
Så har skjutningarna gått upp och ned i Stockholm
Graf över alla skjutningar och döda personer i dessa från 1 januari 2017. Bläddra för att se förklaringar för de olika vågorna.
Källa: Polisen.
Måndagens besök
Paul Goldenberg, tidigare polischef i New Jersey, och John Farmer, tidigare justitieminister i staten, besökte Stockholm som en del av samarbete mellan polisen i Stockholm, New Jersey och Rutgers University.
De träffade bland annat Ulf Johansson och poliser från Team 2022, en insatsgrupp som jobbar i Stockholm Nord med grov organiserad brottslighet. De besökte polisen i Rinkeby för att se hur de jobbar. De uttryckte att de var imponerade av arbete, menar Ulf Johansson.
– Jag åt middag med dem på kvällen och vi pratade om lite vad som händer just nu inom polisarbetet i New Jersey, säger Ulf Johansson.
Rekrytering av fler poliser
Ulf Johansson kommenterar även polistätheten i New Jersey och europeiska städer som Berlin och London. Han säger att den är ungefär dubbelt så stor som i Stockholm och menar på att det är en aspekt som alltid tas med i beräkningen under kunskapsutbyte likt detta.
– Vi jobbar just nu med att rekrytera fler poliser. Det är idag cirka 5 000 poliser i Stockholm och vill under de kommande åren komma upp i 6 500 poliser. Vi har dock hört från runt om i Europa att det just nu är svårt att rekrytera nya poliser, säger han.
Vad beror det på?
– Det handlar om saker som konjunkturen och ökad konkurrens på arbetsmarknaden. Det ser ut att bli en stor utmaning kommande år, att lyckas locka nya poliser och behålla dem vi har.
Ska besöka New Jersey
Ett kommande steg i samarbetet med de amerikanska kollegorna är att Ulf Johansson och andra från polisen i Stockholm ska besöka New Jersey i juni. De ska under besöket få lära sig om polisens arbetet mot skjutvapenvåld i USA och då i synnerhet i New Jersey.
– Jag ser fram emot vårt framtida samarbete där vi mer detaljerat kan gå in på konkreta arbetsmetoder som varit framgångsrika och fortsätta utbyta erfarenheter, säger han.
Vad mer ligger näst på tur i detta samarbete?
– Det är nu viktigt för oss sätta en överenskommelse, så att vi kan fortsätta kunskapsutbytet, säger Ulf Johansson.
Polisens fyra fokusområden
Så bekämpar polisen den organiserade brottsligheten.
Källa: Polisen.