Årets ridskola. Den titeln fick Värmdö ridklubb av Svenska ridsportförbundet 2019. Åsa Lindblom i mitten omgiven av ridskolans personal. Foto: Margareta Borg/Svenska ridsportförbundet

Nej till utbyggd ridskola trots långa köer

Det är stort tryck på ridskoleplatser i Värmdö därför har kommunen utrett om det går att bygga ut Värmdö ridklubb. Men nu har planerna stoppats.

  • Publicerad 09:37, 5 feb 2021

I en utredning från 2019, som gjordes av kultur- och fritidsnämnden, framgår att det kommer att behövas en och en halv ridskola till i Värmdö till år 2030 för att möta efterfrågan på ridplatser och förväntad befolkningsökning.

Idag är det kö till de ridskolor som finns och slutsatsen i utredningen var att den anläggning som har möjlighet att bygga ut är Värmdö ridklubb på Södra Evlinge gård.

400 i kö

Det som i så fall skulle behövas är ett ridhus till, nya omklädningsrum och en utbyggnad av stallet, konstaterade man. En förstudie gjordes under förra året, där man skissade på hur ridskolan skulle kunna byggas ut och vad det skulle kosta.

– Vi erbjöd oss att fördubbla vår verksamhet, men för att kunna göra det behöver vi utöka anläggningen. Folk hör av sig i stort sett varje dag som vill börja rida, men vi måste tyvärr säga nej för vi har inte plats. Vi har drygt 400 i kö just nu, säger Åsa Lindblom, ordförande i Värmdö ridklubb.

Nu har det visat sig att hela projektet har lagts på is, det finns inga planer på några utbyggnationer på Värmdö ridklubb.

– Det är ett missförstånd, det har aldrig funnits något beslut om någon satsning på ridskolorna. Den utredning som gjordes är ett underlag för oss om vi i framtiden vill utveckla ridverksamheten i Värmdö. Vi vet att det finns ett behov, precis som i många andra sporter. Det visar både utredningar och verkligheten, med många i kö och vi vill gärna möta det här behovet. Men just nu finns inga planer på några sådana satsningar, säger Jasmin Farid, (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, och tillägger att de nyligen medverkade till att ridskolan vid Lemshaga kan drivas vidare.

Fråga till politikerna

På Värmdö ridklubb tas beskedet emot med besvikelse.

– Vi har tolkat det som att ett beslut om genomförande var på gång. Kommunen har lagt ned mycket tid och pengar på att utreda det här, därför blir man förvånad och frustrerad över att det verkar ha tagit stopp, säger Åsa Lindblom.

– Jag var med på flera möten med konsulter och kommunanställda för att diskutera olika alternativ, och vi har kommunicerat det här utåt till våra medlemmar, eftersom vi uppfattade det som att det var på gång en lösning för fler ridande, tillägger hon.

Eva Bergström, projektledare i nätverket Vision Häst Värmdö, är förvånad över beskedet.

– Det är väldigt tråkigt. Det har lagts ner så mycket arbete och pengar på det här redan och förväntningarna är så stora. Utredningar visar att det sedan länge finns stort behov av fler ridskoleplatser i Värmdö, säger hon.

Förra veckan skickade Värmdö ridklubb ett brev till alla politiker i kultur- och fritidsnämnden där de undrar varför inget händer.

– Nu jobbar vi för att det här tas upp i budgeten till 2022 istället, så att det kan bli av så snart som möjligt, säger Åsa.  

De vill ha en ny arena för hästar på Värmdö

Poppis ridskola. Värmdö ridklubb ligger i Evlinge på Värmdölandet. Foto: Margareta Borg/Svenska ridsportförbundet

Nytt ridhus. Det gråa fältet mitt i bild är det nya ridhuset som kommunen skissat på i sin förstudie. Foto: Värmdö kommun

Värmdö ridklubb

Ideell förening som driver ridskola och inackorderingsstall för privathästar. De har ca 400 medlemmar och 28 hästar i verksamheten, samt ett privatstall med 26 hästar.

Förstudien som gjordes 2020 föreslår:

Ett ridhus till

Om- och tillbyggnad av ridskolestallet

Nya omklädningsrum, teorisal och personalutrymmen

Nytt underlag och belysning på utebanan

Ny gödselhantering

Total kostnad cirka 18 mijoner kronor.

Visa merVisa mindre