Det vore väl kul med skolfoton igen? Så känner i alla fall en förälder i Sundbyberg som bett staden att börja med skolfotografering igen.

Mamman tycker det skulle vara något som ger ett minne från skoltiden och som gör att föräldrar kan lära känna klasskamrater.

Men staden säger nej.

– Det grundar sig ett gammal beslut om att vi ska ha en jämlik och avgiftsfri förskola och skola, säger Henrik Pehrson (L), ordförande i Grundskole- och gymnasienämnden.

Avgiftsfritt

Bakgrunden är att grundskole- och gymnasienämnden 2011 beslutade att skolan i Sundbyberg ska vara fri från avgifter för vårdnadshavare.

Detta för att alla ska kunna ta del av skolans alla olika aktiviteter. Köpa skolbilder är förvisso frivilligt, men enligt staden kan frivilligheten ge känslan av ett måste när alla runt omkring köper.

– Frågan går att diskutera och jag förstår viljan att ha det igen. Men det kan skapa avundsjuka och alla har inte råd även om många tycker det är billigt, säger Henrik Pehrson.

Skyddande av elever och personuppgifter är också ett problem enligt staden som alltså inte kommer att be eleverna att säga "omelett" i framtiden heller.