Seniorer vill ha sänkt hastighet utanför Värmdö kyrka. Foto: Mostphotos

Nej till sänkt hastighet vid Värmdö kyrka

Nu står det klart. Det blir ingen hastighetsbegränsning vid Värmdö kyrka som pensionärsföreningarna önskat. Det framgår av Transportstyrelsens beslut. – Djupt beklagligt, säger Tore Axelsson, PRO.

  • Publicerad 08:17, 12 jun 2018

Den som vill besöka Värmdö kyrka längs väg 274 får se upp för fartdårar, menar Värmdöseniorer som ofta tar bussen till kyrkan. Att ta sig över vägen utan övergångsställe är förenat med livsfara, tycker de.

Sträckan är omvittnat olycksdrabbad. Så sent som i påskas omkom två personer längs väg 274, nära kyrkan.

I ett brev till Transportstyrelsen går PRO och SPF seniorerna ihop och kräver sänkt hastighet utanför kyrkan, från Kyrkskolan. De kallar sig själva för ”en särskilt utsatt grupp” och reagerar på att de med nedsatt rörelse, syn och hörsel oskyddat och utan övergångsställe ska ta sig över 70-vägen till kyrkan eller kyrkogården.

”Vill ha en trafiksäkrare miljö”

Både Transportstyrelsen och Länsstyrelsen säger dock nej till sänkt hastighet. Beklagligt, tycker Tore Axelsson från PRO.

– Det är djupt beklaglig att vägmyndigheterna inte vill förstå. Vi i PRO har länge kämpat för att få till en trafiksäkrare miljö vid kyrka tillsammans med församlingen och andra pensionärsorganisationer, säger han.

Anledningen till att bilister kör för fort anser seniorföreningarna beror på den ökade byggnationen på Värmdö som gett upphov till en allt tätare trafik.