Fler områden. Kommunen har fått nej från polisen till att ha ordningsvakter i Viksjö och Kallhäll, och inväntar svar om Söderhöjden. Bilden är en arkivbild. Foto: Sacharias Källdén

Nej till ordningsvakter i Viksjö och Kallhäll

Järfälla kommun vill att ordningsvakter ska få patrullera i Viksjö, Kallhäll och på Söderhöjden. Men polisen har sagt nej till vakter i både Viksjö och Kallhäll. För Söderhöjden saknas än så länge besked.

  • Publicerad 16:42, 14 okt 2019

Sedan förra våren patrullerar ordningsvakter kring stationsområdet i Jakobsbergs centrum, på kommunens bekostnad. Sedan i våras finns de på plats dagligen i området.

I våras aviserade också Alliansen sitt program för ökad trygghet i Järfälla, där en av punkterna var att anställa fler ordningsvakter, på andra platser än enbart centrala Jakobsberg.

Nu har kommunen skickat in en ansökan till polisen, som är de som beslutar om i vilka områden ordningsvakter får röra sig, om att få anställa vakter i fler områden.

De vill se vakter i Kallhäll centrum, Viksjö centrum och på Söderhöjden.

– Vi har fått bra genomslag för det arbete vi har med ordningsvakter i Jakobsberg centrum, och har bedömt att det skulle vara bra med den här typen av insats i de här tre områdena också, säger Alexander Rajsic, avdelningschef för social hållbarhet i Järfälla.

Men polisen håller inte med. Kommunen har nämligen fått avslag för Kallhäll och Viksjö – och för Söderhöjdens räkning har besked inte kommit ännu.

Ska försöka på nytt

I sitt beslut om Kallhäll skriver polisen att de bedömer området som lugnt. De främsta problemen är enligt polisen skadegörelse och klotter vid stationsområdet, där SL redan har tillstånd att ha vakter.

I Viksjö menar de att problemet främst handlar om ungdomar och vuxna som kör vårdslöst med mopeder och andra fordon. Något polisen redan jobbar med genom riktade insatser, ett arbete där det inte är motiverat med ordningsvakter, skriver de i avslaget.

Men kommunen ger inte upp, utan ser nu över de avslag om ordningsvakter som de fått, för att kunna skicka in nya ansökningar med annat underlag.

– Det kan vara så att vi vill komplettera bilden, så vi tittar på avslagen nu och ser vad vi kan göra för att få möjlighet till ordningsvakter även i de här områdena, säger Alexander Rajsic.

Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, menar att det bästa vore att polisen hade resurser till att finnas på plats i exempelvis Viksjö och Kallhäll. Men som läget är i dag kan ordningsvakter fungera som ett komplement.

– Polisen gör sin bedömning, och vi gör vår utifrån vad Järfällaborna säger. Mitt uppdrag handlar om att ta deras oro på allvar. Vi tycker från kommunens håll att det finns fog för att få till ordningsvakter och kommer inte att släppa detta, säger hon.