Omdebatterat evenemang. Motionen "Bevara Järfällafestivalen" stötte på patrull i KF i veckan. Foto: Mikael Andersson

Nej till motion om att bevara Järfällafestivalen

"Bevara Järfällafestivalen", lyder budskapet i en motion av MP, S och V. I kommunfullmäktige blev det dock nej till motionen; kommunens tjänstemän föreslår i stället att ett nytt evenemang utreds.

  • Publicerad 16:37, 23 sep 2020

Förra året kunde JärfällaDirekt berätta att Alliansstyret valt att inte avsätta några pengar till Järfällafestivalen.

"Beklagligt och en stor besvikelse för Järfällaborna", tycker MP, S och V som i en motion vill att festivalen blir ett återkommande inslag i kommunen. Dessutom vill de att den vidareutvecklas i samarbete med civilsamhället.

Kommunstyrelseförvaltningen anser dock att motionen ska avslås, eftersom "Järfällafestivalen i den form den genomförts på under åren inte längre fyller sitt ursprungliga syfte".

I stället föreslår förvaltningen en utredning av möjligheten att arrangera ett annat årligt evenemang med lokalt engagemang, där Järfällahus och centrumägaren Citycon skulle kunna vara drivande.

Alla inte nöjda

Tjänstemännens förslag fick ja i kommunstyrelsen och i måndags slogs detta fast även i kommunfullmäktige. Alla var inte nöjda.

– Det är lite smalt att lägga det på Järfällahus och Citycon, säger oppositionsrådet Eva Ullberg (S) som var med och författade motionen.

– Vi är ute efter en stor händelseaktivitet för alla Järfällabor och hade gärna sett en högre ambitionsnivå för styrets del.

Kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M) menar att en festival inte ingår i kommunens "kärnuppdrag".

– Däremot finns goda exempel i Kallhäll, Viksjö och Barkarby där företagare går ihop och hittar på olika evenemang, säger hon.

Fakta: Järfällafestivalen

Järfällafestivalen hölls 2012–2018 i Jakobsbergs centrum, med bl.a. prova på-aktiviteter och artistuppträdanden på schemat. Sist det begav sig lockade festivalen runt 7 000 besökare på dagen och 2 000 på kvällen.

Det ursprungliga syftet med festivalen var att öka kännedomen om Järfälla. Arrangörer var kommunen, Järfällahus AB och Citycon.

Källa: JärfällaDirekt, kommunen

Visa merVisa mindre