Den 16 september 2020 beslutade barn- och grundskolenämnden i Täby kommun om att införa en kvalitetspeng från och med läsåret 19/20.

Nu har beslut från kammarätten kommit om att pengen strider mot skollagen. Opposition som varit kritiska mot införandet av kvalitetspengen ser kammarrättens beslut som positivt.

– En klar seger för Täbys skolelever, säger Agneta Lundahl Dahlström, kommunalråd i opposition (S).

– Kvalitetspengen är en icke genomtänkt skrivbordskonstruktion från Moderaternas sida, säger Stefan Andersson (S), gruppledare i barn- och grundskolenämnden.

Höj skolpengen istället

Socialdemokraterna vill höja den generella skolpengen i stället för att ha en kvalitetspeng som går till de skolor som gör bäst ifrån sig.

– Varför ska man premiera skolor som följer skollagen, man kan göra bättre saker för de pengarna, säger Agneta Lundahl Dahlström.

Bakgrunden är att socialdemokraterna överklagade kvalitetspengen. Förvaltningsrätten gick på deras linje och beslutade den 27 augusti, 2021 att beslutet ska hävas.

Kommunledningen i Täby överklagade förvaltningsrättens beslut och ärendet prövades i kammarrätten.I slutet av augusti kom beslutet. Kammarrätten avslår överklagandet då de menar att kvalitetspengen strider mot 2 kap. 8 b § i skollagen.

Vill överklaga igen

Alliansen väljer nu att gå vidare och tänker överklaga beslutet till högsta förvaltningsrätten. De har fått anstånd för att komma in med skäl till prövning, men har inte fått prövningsrätt.

– Vi är besvikna över kammarrättens beslut och det finns en oro att det inte har förstått vad vi har menat. Vi vill att skolorna ska göra det absolut bästa och då tror vi att detta är en väg att gå. Vi har kvalitetspeng i bland annat äldreomsorg, och för städning av skolorna och det har gett ett gott resultat, säger Anna Gillberg Gustavsson (M), vice ordförande i barn och grundskolenämnden.

Till att frågan är avgjord har allt arbete med kvalitetspengen pausats.

– Vi tror att vi har en lösning som är bra och vi avsätter pengen så den räcker till alla elever om den faller ut på alla. Vi vill se under vilka premisser kan man tänka sig att detta är möjligt, säger hon.

Agneta Lundahl Dahlström kan inte förstå varför de vill överklaga till högsta förvaltningsrätten.

– Det är märkligt att man fortsätter att driva det eftersom man fått så klara domslut från båda distanserna. Det måste vara ideologiskt, för det kan inte vara för barnen man gör det, säger hon.