Med lyfta restriktioner hade de förhoppningen att i år kunna ha livespelningar på platsen.

– Den är en helt magnifik med utsikten, trädens inramning och lusthus. Både artister och publik älskar det, säger Jonas Thorell, en av arrangörerna.

Men staden sa den här gången nej och pekade på att gräsmattan och träden kan ta skada. De vände sig även mot placeringen av ett tält som var utritat på kartan, trots att det står där i dag och tillhör en annan verksamhet.

– Jag struntar väl i om det står ett tält där eller inte. De hade också synpunkter att stolar ritats upp inom trädens rotsystem, men då är det ju inte svårare än att vi bara ställer dem någon annanstans.

Förra året antog staden en nattlivsstrategi för att göra det lättare att etablera livescener och evenemang. Jonas Thorell hade gärna sett mer dialog mellan arrangör och kommun samt en snabbare hantering av ärenden.

– Mellan en trubadur som spelar för tio personer och ett band som spelar för tusen, där borde det finnas ett upplägg vi kan komma överens om.

Tryggare

En annan fördel med konserterna är att de gör Fåfängan tryggare nattetid, menar Jonas Thorell.

– På nätterna är det mycket folk som kanske inte borde vara där. Vissa lämnar ölburkar, kanyler och pizzakartonger efter sig. Det händer inte om vi har konsert, säger han.

– Vi har också konserter i Obsan, där det annars är rätt stökigt på nätterna. Där är det uppskattat att vi gör det mer upplyst, välbesökt och tryggare.

Delar inte bilden

Från stadens håll menar man bland annat av ovan nämnda anledningar att Fåfängan inte är lämpad för evenemang.

– Arrangören är välkommen att komma in med en ny ansökan på en ny plats, säger Malin Larsson, kommunikatör vid trafikkontoret.

Hon menar att det alltid finns möjlighet till dialog.

– Stadens ambition är att jobba i nära samverkan med den sökande och försöker när det är möjligt att ge förslag på korrigeringar så att ansökan ska kunna godkännas.

Konserterna Porter & Thorells Syndrom skulle ha på Fåfängan hölls i stället i Birkas gamla terminalbyggnad på Stadsgårdskajen.