Sedan 2014 drivs äldreboendet, som ligger i Trollbäcken, av Förenade Care.

Det ursprungliga avtalet får förlängas två gånger, vilket redan har gjorts. Frågan har varit vad som ska hända efter sommaren när avtalet går ut.

Ska kommunen ta över? Ska driften upphandlas? Ska kommunen sälja fastigheten till någon som tar över i egen regi?

Vid kommunstyrelsemötet i februari skickades ärendet tillbaka till förvaltningen på initiativ av Liberalerna.

Tjänstemännen hade till mötet förra veckan analyserat för- och nackdelar med alternativen och stod fast vid förslaget att kommunen ska ta över driften, bland annat för att andelen kommunala boendeplatser då ökar. Det alternativet har också det kommunala pensionärsrådet ställt sig bakom.

L:s förslag fick stöd

Liberalerna, som ingår i minoritetsstyret tillsammans med MP och S, yrkade i kommunstyrelsen på att i stället upphandla driften och fick stöd av en majoritet av ledamöterna.

https://www.mitti.se/nyheter/beslut-om-trollangen-skots-pa-framtiden/repubh!Agz2@ZYmtBZkODCzKLqvWw/

– Det naturliga tycker vi är att fortsätta enligt LOU (lagen om offentlig upphandling). Kritikerna hävdar att det då finns en liten möjlighet att få ett kommunalt boende i dag. Vi måste se det över längre tid. Vi är principiellt inte emot kommunala boenden men Liberalerna värnar om den valfrihet som är etablerad, säger Mats Lindblom (L).

Han poängterar att kommunen inte ska upphandla för att få "en lägsta pris-deal".

– Vi vill upprätthålla kvalitén och stärka den.

Förslaget fick stöd av M, C, KD och SD.

Vill att kommunen tar över

MP, V och S vill i stället att kommunen tar över.

– Vi riskerar nu att hamna i en situation där vi har väldigt få kommunala platser och en stor aktör, som om den vinner upphandlingen, kommer ha fyra äldreboenden i kommunen, säger Anita Mattsson (S).

Hur ser ni på att ni inom minoritetsstyret tycker olika i frågan?

– Vi är ju tre olika partier som står för olika åsikter och jag tycker inte att de är särskilt konstigt att vi tycker olika. I de stora frågorna kommer vi överens, som budget och liknande, men däremellan måste det finnas ett utrymme att tycka olika.

Frågan är tänkt att avgöras av kommunfullmäktige nästa torsdag.