Nej till KFUM:s hall i östra Hagastaden

Det blir ingen KFUM-hall vid Wenner-Gren center. Enligt ett förslag till exploateringsnämnden väntas staden gå vidare med sina egna planer på tomten.

  • Publicerad 09:40, 2 mar 2018

Striden om Wenner–Gren center har pågått i flera år. KFUM Central har länge velat bygga en idrottshall på platsen, något som hejats på av både Alliansen och majoriteten. Men på senare tid har staden lyft upp flera problem med hallen – som de menar konkurrerar ut andra viktiga byggen.

Har fått alternativ plats

Staden har argumenterat att de måste göra rum för ett äldreboende, och att det inte finns tillräckligt med utrymme för KFUM Centrals idrottsanläggning.

Nu kan striden avgöras för gott. I nästa exploateringsnämnd väntas staden markanvisa för skola, idrottshall, äldreboende och studentbostäder på tomten.

Vad händer då med KFUM:s idrottshall? Enligt staden har man hittat en alternativ plats, intill Torsplan, som nu ska utredas. Tanken är att en så kallad markreservation ska ske under våren.

MP går på majoritetens linje

Miljöpartiet har tidigare varit kritiska till stadens planer om att tacka nej till KFUM:s idrottshall. Nu verkar partiet ha grävt ned stridsyxan. Det innebär att förslaget med största sannolikhet kommer att gå igenom i exploateringsnämnden.

– På området kring Wenner-gren center ser vi att många samhällsfunktioner behöver lösas, inte minst bra utrymmen för förskole- och skolgårdar. Vi ser också att en större idrottsanläggning vore lämplig i Hagastaden och vi har fått ett fint erbjudande från KFUM som vi hoppas de ska kunna genomföra med stadens hjälp i västra Hagastaden, säger Cecilia Obermüller (MP), talesperson i stadsbyggnadsfrågor i ett pressmeddelande.

Fakta

Vill bygga skola för 1 300 elever

Tomten vid Wenner-Gren Center får en markanvisning för en grund- och gymnasieskola, en tillhörande fullstor idrottshall, en 7-spelsplan för fotboll, studentbostäder samt ett äldreboende.

Detta ska byggas:

Skola årskurs 6-9 och gymnasium för totalt 1300 elever

Förskola 90 platser

Skol- och förskolegård

Fullstor idrottshall

7-spels fotbollsplan

90 vård- och omsorgsboenden

300 studentlägenheter

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre