De ser så beskedliga ut, men de gillar inte att bli störda under häckningen. Foto: Mostphotos

Nej till kattugglor vid Herrängens gård

Det blir troligen inga holkar för kattugglor vid Herrängens gård. Älvsjö stadsdelsförvaltning råder politikerna att säga nej till förslaget. Motivering: kattugglorna skulle kunna bli störda av besökarna och ilskna till.

  • Publicerad 10:05, 14 maj 2018

Som lokaltidningen Mitt i berättade i vintras har en medborgare föreslagit att uggleholkar sätts upp vid Herrängens gård. Medborgaren säger sig tidigare ha hört en kattuggla som bodde där, men att det varit tyst i över två års tid.

Eftersom råttorna i området har ökat anser medborgaren att man ska försöka locka tillbaka den naturliga fienden, alltså kattuggan.

Anders Tranberg på Naturskyddsföreningen tyckte att det lät som en mycket god idé, när Mitt i pratade med honom i januari.

– I söderort har kattugglorna minskat i takt med att man huggit ner en hel del stora ekar, sa han.

Men Älvsjö stadsdelsförvaltning tror inte på förslaget, trots att det i parken vid dansbanan finns stora ekar som skulle kunna klara att bära holkarna.

Stadsdelen hänvisar till att ugglorna inte vill bli störda när de häckar och att de då försvarar sitt revir mot dem som kommer för nära boet. Därför är det inte lämpligt att sätta upp holkarna där det passerar många besökare, menar förvaltningen.

– Det är den information vi fått när vi hört hos för hos miljöförvaltningen, säger Kajsa Pärke på Älvsjö stadsdelsförvaltning.

Ni menar att kattugglorna skulle kunna attackera människor? 

– Jag vet inte om de skulle gå till attack, vi är inga uggleexperter, men som jag förstår det så kan de bli lite ilskna till om någon kommer för nära boet, säger Kajsa Pärke.

Stadsdelsförvaltningen föreslår i stället att man utreder en eventuell placering av holkar i Älvsjöskogens naturreservat.

Den 24 maj ska politikerna ta ställning i frågan.