Orhan Karan visade var hakkorsen sprejats, strax efter angreppet mot moskén i november. Foto: Stefan Källstigen

Nej till kameror i Bredängs moské

Det blir inga övervakningskameror vid Bredängs moské. Förvaltningensrätten har gett avslag, trots attacken i november. Besvikelsen är stor i församlingen.

  • Publicerad 16:35, 27 apr 2017

I slutet av november angreps moskén i Bredäng. Okända förövare sprejade hakkors och slagord om att ”döda muslimer”. Smällare fyrades också av och fyllde lokalen med rök. Polisen klassade attacken som hets mot folkgrupp och skadegörelse med hatbrottsmotiv.

Angreppet ryckte undan tryggheten för församlingen. Någon månad tidigare hade man visserligen mottagit brev där någon hotade att bränna ner moskén men något fysisk attack hade man aldrig tidigare utsatts för.

– Sedan dess turas vi om att vakta lokalerna när det är fredagsbön eller andra bönestunder. Vi är rädda att någon ska komma till skada, berättar Orhan Karan, ordförande i Sätra islamiska kulturförening.

Cirka ett år före attacken ansökte föreningen hos länsstyrelsen om att få sätta upp övervakningskameror dygnet runt i korridoren vid moskéns entré, men fick avslag. Efter angreppet hoppades man att den överklagan man lämnat till förvaltningsrätten skulle ge ett annat resultat. Så blev det inte. Förvaltningsrätten har nu avslagit överklagandet.

– Vi är mycket besvikna. Moskén har attackerats och mottagit hot per brev. Ändå anser man inte att kameror behövs, säger Orhan Karan.

I avslaget skriver förvaltningsrätten att ett område som ska kameraövervakas måste vara ”särskilt brottsutsatt”. Så är inte fallet med det område som Sätra islamiska kulturförening vill kameraövervaka, anser rätten. Behovet av övervakning väger därmed inte tyngre än enskildas behov av integritet, är bedömningen.

Sätra islamiska kulturförening har inte bestämt sig för om man ska överklaga igen, eller inte.

– Jag vet inte, men jag tror inte det. Vi har lagt ner jättemycket tid och arbete på det här under två år. Vi är så trötta, säger Orhan Karan.

Läs även vad Mitt i skrev efter attacken i november 2016: