Socken. Össeby hembygdsförening vill att det som tidigare var Kårsta socken ska få postadress Kårsta. Foto: Mostphotos

Nej till egen postort i Kårsta

Kommunen vill inte hjälpa Össeby hembygdsförening att ansöka om egen postort i Kårsta. Efter två enkätundersökningar lägger de ner ärendet.

  • Publicerad 17:27, 5 okt 2021

– Det finns en stark lokal identitet inom området. Och leveranser av varor kommer ibland till centrala Vallentuna och inte till Kårsta som är flera mil därifrån.

Så sa Börje Sjöman, ordförande i Össeby hembygdförening, när han för några år sedan förklarade varför de vill ha egen postort i Kårsta.

Särskilda skäl krävs

Det är Postnord som fattar beslut om postortsändringar och föreningen bad därför kommunen att ställa sig bakom deras begäran.

Ändringar görs bara om det finns särskilda skäl. Så kommunen lät vid årsskiftet 2019/2020 Kårstabor och företagare i Kårsta svara på en enkät.

– 68 procent ville byta till Kårsta och 32 procent ville behålla Vallentuna, säger Börje Sjöman.

Få svarade

Kommunen litade inte på resultatet. Enkäten gjorde över kommunwebben och i sociala medier. Men bara 214 personer svarade och enkäten saknade spärr för hur många gånger samma person kunde delta.

Mitt i semesterperioden, mellan den 30 juni och 15 juli i somras, gjordes enkäten om. Inte oväntat blev svarsfrekvensen låg – bara 39 procent av företagen och 34 procent av Kårstaborna.

I Kårsta bor runt 1440 personer, varav 1080 är över 18 år.

Bland dem som svarat sa 224 privatpersoner och 45 företag nej till att byta postort.

Kommunen drar nu slutsatsen att det saknas stöd för en ändring och lägger ner ärendet.

Postort Kårsta

2018 bad hembygdsföreningen kommunen om hjälp med backa deras begäran om att Kårsta ska bli egen postort.

Kommunen har gjort två enkäter i Kårsta. I fjol svarade majoriteten att de ville byta postort. I år blev utfallet tvärtom. I båda fallen var svarsfrekvensen låg.

Källa: Vallentuna kommun

Visa merVisa mindre