BORTA. Tidigare har parkavdelningen på Kungsholmen tagit bort bänkar i Kronobergsparken då folk klagat på att missbrukare uppehåller sig där. Foto: Sacharias Källdén/Arkivbild

Nej till alkoholförbud dygnet runt i Kronobergsparken

Det blir inget alkoholförbud dygnet runt i Kronobergsparken. Stadsdelen säger nej.

  • Publicerad 06:00, 31 maj 2021

I ett medborgarförslag föreslås att Kronobergsparken ska ha alkoholförbud dygnet runt, i stället för 00-07 som gäller i dag. Enligt medborgarförslaget är det problem med att många dricker i parken på dagarna.

Tidigare har även bänkar tagits bort på vissa platser i parken.

2017 ansökte stadsdelen om utökad alkoholförbud men fick nobben centralt, även polisen har försökt få till detta för ett par år sedan utan resultat.

Nu säger stadsdelsförvaltningen nej till att ansöka om utökat förbud på nytt, något som nämnden väntades klubba igenom i veckan.

I sitt svar skriver stadsdelsförvaltningen att de kommer att lyfta frågan i olika samarbetsforum kring trygghets- och säkerhetsfrågor samt med de missbruksinstitutioner som finns i stadsdelen.

Stadsdelen skriver även att polisen vet om att ordningsstörningar i parken kan förekomma och att de därför besöker den regelbundet. Ett alkoholförbud skulle ge polisen befogenhet att konfiskera alkohol, men att de redan idag har rätt att avvisa personer som stör ordningen och att polisen inte driver frågan på nytt.

Enligt kommunpolis Gisella Bjurhäll har inte deras inställning till ett utökat alkoholförbud ändrats men betonar att den typ av problematik som finns i parken är mer komplex än att det kan åtgärdas med ett alkoholförbud.

”Vi har en god samverkan och dialog med Kungsholmens stadsdel. Tillsammans arbetar vi för att förbättra platsen.” skriver hon i ett mailsvar.

Alkoholförbud

I Kronobergsparken är det förbjudet att dricka alkhol mellan 00-07, året runt.

I parkleken är det däremot alkoholförbud dygnet runt redan eftersom det i Stockholms stads allmänna lokala ordingsföreskrifter står att det är förbjudet att förtära alkohol under dygnets alla timmar på skolgårdar, lekparker och parklekar.

Källa: Stockhlms stad

Visa merVisa mindre