Nej till 400 bostäder – S besvikna över beslut

Det blev inget markanvisningsavtal för det kooperativa bostadsbolaget SKB. Socialdemokraterna är besvikna över beslutet och menar att ytterligare en typ av boende hade varit bra för Järfälla.

  • Publicerad 15:50, 7 nov 2018

I måndags var det dags för det första sammanträdet för den nya kommunstyrelsen i kommunen.

Bland annat skulle frågan om markanvisningsavtal för Järfällahus och Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB) i Jakobsberg tas upp.

Förslaget avslogs och de 400 lägenheter som avtalet skulle inneburit blir således inte av.

Ny boendeform

SKB bygger lägenheter i en boendeform som idag inte finns i Järfälla. Den kooperativa formen går att förklara som ett mellanting mellan bostadsrätt och hyresrätt. Du hyr lägenheten men betalar en insats när du blir medlem i föreningen. När du sen får tillgång att hyra en lägenhet betalar du en upplåtelseavgift som du får tillbaka när du flyttar. 200 av de lägenheter som ingick i förslaget gällde just kooperativa hyresrätter.

Eva Ullberg (S) är kommunalråd i opposition och menar att avslaget är oroande.

– Vi har jobbat länge för att få hit SKB och nu hade vi en möjlighet. Beslutet är olyckligt, säger hon.

Främst menar Eva Ullberg att just en ytterligare boendeform hade varit ett bra tillägg till Järfllas bostadsmarknad, där många står i kö för att få en bostad.

Nu undrar hon hur den styrande alliansen tänker sig att gå vidare.

Behöver helhetsgrepp

Emma Feldman (M) är kommunstyrelsens ordförande och menar att beslutet beror på att man vill ta ett helhetsgrepp kring hela Söderhöjden.

– Vi vill inte att man tar de här mindre byggnationsplatserna plats för plats utan att man har en plan för helheten. Det handlar bland annat om renovering av Järfällahus befintliga bestånd, utveckling och nybyggnation. Det finns inte idag så vi beslöt att avslå förslaget, säger hon.

Emma Feldman vill dock framhålla att man är positiva till att SKB vill etablera sig i kommunen och hoppas att det kan bli aktuellt i framtiden.

Är det här ett tydligt ställningstagande för det nya styret, som ju lovat att sänka byggtakten?

– Det är en kombination av båda. Vi vill se en sänkt byggtakt, men det kommer märkas tydligast i Barkarbystaden. Socialdemokraterna har ju struntat i våra inlägg om ett helhetsgrepp för Söderhöjden, men nu tar vi tag i detta för det behöver göras först, säger Emma Feldman.