"Vi håller Spånga bibliotek öppet på sommaren för första gången på många år", säger bibliotekschefen Victor Alfson. Foto: Helena Boman Brodie

Nej, Spånga bibliotek ska inte läggas ned

Spånga bibliotek satsar på sommaröppet. Samtidigt går envisa rykten gällande att bibblan ska läggas ned. "Jag vet inte varifrån det kommer. Vi får konstant dementera det", säger bibliotekschefen Victor Alfson.

  • Publicerad 16:08, 2 jul 2021

Victor Alfson är biträdande enhetschef i Järvaområdet. Foto: Privat

Sommarens öppettider har kickat in på biblioteken runt om i Stockholm. För Spånga bibliotek innebär det att biblioteket faktiskt har öppet i år.

– Det är visserligen bara en dag i veckan. Men tidigare har vi stängt helt runt en månad på sommaren. Pandemin till trots så ser jag fram emot sommaren, säger Victor Alfson som är biträdande enhetschef i Järvaområdet.

Han fortsätter:
– I stället kommer Rinkeby och Tensta ha öppet varannan dag och inte helgöppet. Vi vill ha en närvaro i hela området och tänker att vi gör mest nytta för de boende så här.

Det är fortfarande "kiosköppet" som gäller i Spånga. Lokalerna är avstängda och i stället sker hämtning av böcker vid disken. Här finns ett mindre urval av böcker, men i övrigt gäller reservationer.

"Florerar rykten"

Planer på att återgå till det normala finns, men omständigheterna styr och bibliotekschefen vill inte gå ut med något datum. Däremot vill han bestämt framhålla att Spånga biblioteks framtid inte är hotad.

– Bland boende i Spånga florerar rykten om att biblioteket är ska läggas ned. Så är inte fallet. Så fort det sker ändringar i öppettiderna uppstår detta.

Spånga bibliotek har tappat kraftigt i utlåning under pandemin. Det beror till stor del på bibliotekets begränsade öppettider. Enligt Alfson har dock tappet för Järvaområdet som helhet inte varit särskilt stort.

– Tappet har varit mindre än vi trodde. Folk lånar fortfarande mycket och det gäller både barn och vuxna, fack- och skönlitteratur.

Spånga har tappat under pandemin

Januari-april 2019: 12 400 utlån

Januari-april 2020: 7 386 utlån

Januari-april 2021: 2 055 utlån

Siffrorna avser fysiska utlån och inte e-böcker eller ljudböcker.

Spånga bibliotek har öppet onsdagar kl 12-19 till och med vecka 33.

Källa: Spånga bibliotek

Visa merVisa mindre