Falskt. Huddinge kommun har inte bytt logga till en med regnbågsfärger. Bilden är ett montage. Foto: Skärmdump från kuriosakuriren.se/montage

Nej, Huddinge har inte ny 3-miljonerslogga

En ihärdig liten nyhetsartikel har cirkulerat på nätet sedan i våras. Huddinge ska enligt artikeln ha investerat nära tre miljoner i en ny logga i regnbågsfärger och eldflammor. HuddingeDirekt har tagit reda på sanningen.

  • Publicerad 15:28, 17 okt 2018

På en grund av eldflammor poppar den traditionella Huddingeloggan med vårdkasen ut i 3D. Ovanför står det "Huddinge kommun" i regnbågens alla färger. Enligt skämtsajten Kuriosakuriren ska detta vara Huddinges nya logga som tagits fram för 2,7 miljoner kronor.

Artikeln har cirkulerat i sociala medier sedan i våras. Senast i tisdags postades den i en lokal grupp på Facebook. Vissa tar artikeln som ett skämt, medan andra verkar tro att den är på allvar. Därför har HuddingeDirekt valt att en gång för alla gå till botten med sanningshalten i detta.

Har Huddinge bytt logga för 2,7 miljoner kronor?

– Nej. Huddinge tog fram en ny grafisk profil för ungefär två år sedan och i det ingår betydligt mer än bara en förändrad logotyp. Den gamla logotypen gick knappt att använda i tryck och funkade inte alls digitalt. Att anpassa den kostade ungefär 250 000–300 000, säger Roger Höglund, IT-, digitaliserings- och kommunikationsdirektör på Huddinge kommun.

Totalt kostade den nya grafiska profilen runt 1,5 miljoner, enligt Roger Höglund. Kommunen tog fram nya mallar för trycksaker, tillgänglighetsanpassade sin kommunikation och gjorde den enhetlig.

– Det sparar vi också pengar på eftersom det inte varje gång måste sitta en person och välja typsnitt och bilder och så vidare.

Kuriosakuriren hävdar också i sin artikel att Huddinge ska byta slogan till "Welcome to the Hudd all ya' kid children". Det stämmer inte heller.