Nytt garage. Redan i höst kan det nya cykelgaraget på Odenplan med plats för 340 cyklar öppna. Men när Citybanan tas i bruk kommer man inte få ta med sig cykeln på tåget. Foto: Mimmi Epstein

Nej, du får inte ta med cykeln på pendeln från Odenplan när Citybanan öppnar

Du kommer inte kunna ta med dig cykeln på pendeltåget från nya Station Odenplan. – Tanken är att man ska kunna lämna cykeln i det nya moderna garaget, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

  • Publicerad 07:39, 5 apr 2016

En cykel är ett fordon. Kollektivtrafiken är i första hand till för resenärerna

Som Vi i Vasastan skrivit tidigare är det nya cykelgaraget med plats för 340 cyklar under Odenplan snart klart. När Citybanan öppnar i juli 2017 kommer man inte att kunna ta med cykeln på pendeltåget, som man kunnat vid Karlberg efter rusningstid. Från Station Odenplan kommer det att vara förbjudet, precis som det i dag är på Centralen och Arlanda.

– Bedömningen gjordes långt innan min tid och för att så många resenärer som möjligt ska få plats på tågen. Odenplan kommer att bli en så stor knutpunkt. Men vi satsar på cyklister genom att bygga ett modernt cykelgarage i anslutning till Citybanan, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

Cykelgaraget kommer alltså att kunna användas av resenärer som tar pendeln från Odenplan och inte tvärtom?

– Det stämmer. Den generella bestämmelsen är att cyklar inte är tillåtna i kollektivtrafiken, sen har vi kunnat hitta undantag när det inte är rusningstrafik. Men Odenplan bedöms inte som lämplig för ett sådant. Vi tittar på andra lösningar, som till exempel ett hyrcykelsystem, säger Kristoffer Tamsons (M) och fortsätter:

– Det finns alltid de som upplever att deras intresse blir åsidosatt. Vi prioriterar att så många som möjligt ska kunna åka kollektivt. En cykel är ett fordon. Kollektivtrafiken är i första hand till för resenärerna.

LÄS ÄVEN

Så blir nya cykelgaraget under Odenplan