Dagarna efter terrordådet växte ett blomsterhav fram på Sergels torg. Den 9 april slöt tiotusentals upp vid en manifestation. Foto: Christian Lärk

Nedtonad minnesceremoni på treårsdagen av terrordådet

Det blir en nedtonad ceremoni på treårsdagen av terrordådet på Drottninggatan. Strax före klockan 12 lägger två av stadens politiker en blomsterkrans vid trappan på Sergels torg.

  • Publicerad 14:54, 2 apr 2020

Den 7 april har tre år gått sedan Rakhmat Akilov körde en lastbil nerför Drottninggatan. Fem människor mördades. Tio skadades, många av dem mycket allvarligt. På årsdagen hålls en minnesstund vid Sergels torg, för att hedra offren.

– Det blir en enkel ceremoni vid lunchtid. Kommunfullmäktiges ordförande Cecilia Brinck (M) och oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) lägger ner en blomsterkrans vid muren mot Kulturhuset, intill trappan, säger Carl Smitterberg, presstalesperson vid Stockholms stad.

Cecilia Brinck (M)och Karin Wanngård (S). Foto: Björn Dalin

På ettårsdagen efter attentatet hölls en minneskonsert i Kungsträdgården, med Stefan Löfven som talare. Året därpå skalades minnesstunden ner till en informell ceremoni vid Sergels torg.

I år blir det på samma sätt.

– Kransen ska läggas på samma plats där ett minnesmärke så småningom ska invigas. Det är viktigt att det kommer på plats. Terrordådet var en attack mot grundläggande värderingar om frihet och demokrati. Tanken är att konstverket ska bära berättelsen om Stockholm som en fri och öppen stad och påminna om dem som miste livet, säger Carl Smitterberg.

Här ska minnesmärket över offren för terrordådet finnas. När verket kan invigas är inte klart. Foto: Stefan Källstigen

Minnesmärket lär dröja. Staden ska ta fram en uppdragsbeskrivning och förslag på olika konstnärer. Vilken form det får är inte klart.

– Sergels torg kändes som ett självklart val. Här samlades tiotusentals människor för en stor manifestation bara ett par dagar efter dådet. Det var en manifestation som bemötte terrorn med kärlek och omtanke i stället för med ännu mera hat. Det är också en synlig plats där många människor passerar, säger Carl Smitterberg.