Full perrong på Årstabergs pendelstation. Foto: Pia Bisbo

Nedriven elledning skapade stora tågproblem

En nedriven kontaktledning orsakade en brand på banvallen – sen blev det stopp i pendeltrafiken norr om Stockholm på onsdagen. Strulet kommer vara in på torsdagsmorgonen. – Vi kommer tyvärr inte hinna med morgontrafiken, som resenär bör man kolla upp vad som gäller, vissa tåg kan vara inställda eller ersatta med buss, säger Beisi Sundin.

  • Publicerad 16:47, 16 maj 2018

Onsdagens eftermiddag och kväll blev tuff för Stockholms tågresenärer. En nedriven kontaktledning i Upplandsv Väsby orsakade en brand på banvallen vilket stoppade all pendeltrafik mellan Häggvik och Arlanda/Märsta. Resenärer blev sittande i timmar. Även Arlanda Express-tågen ställdes in.

Prognosen från Trafikverket var att få igång begränsad trafik vid 19-tiden, men vid 20.30 stod trafiken fortfarande still.

– Det var mer omfattande skador på kontaktledningen än vad vi trodde. Vi har inte kommit igång ännu med vi tror att vi kan öppna ett spår snart, och senare ikväll kanske ett till, säger Beisi Sundin, presskontakt på Trafikverket.

Eftersom att det är fyra spår som berörs betyder det begränsad trafik, och det gäller även för torsdagen.

– Vi kommer tyvärr inte hinna med morgontrafiken, så som resenär bör man kolla upp vad som gäller, vissa tåg kan vara inställda eller ersatta med buss, säger Beisi Sundin.

Är det fortfarande resenärer ombord på de stillastående tågen?

– Nej, nu ska alla resenärer ha tagits omhand. Fyra tåg hamnade till en början utan plattform, två av dem fick evakueras, på det tredje kunde vi koppla på ett hjälptåg och ett Arlanda Express-tåg fick lite ström och kunde köra tillbaka till Stockholm.

Räddningstjänsten fick komma till undsättning under kvällen, dels för att släcka branden i Upplands Väsby och dels för att förse resenärer med vatten.

Felet påverkar fjärr- och regionaltåg mellan Stockholm C-Arlanda/Märsta-Uppsala, SL:s pendeltåg på linje 40 och 41 Södertälje C/Älvsjö-Märsta/Uppsala samt Arlanda Express sträckan Stockholm C-Arlanda.

Förseningar har under kvällen även drabbat pendelresenärer mellan Rönninge och Östertälje på grund av växelfel.