Malmgården på östra Södermalm har de senaste åren stått tom och är i ganska risigt skick. Foto: Lisa Bonnichsen

Nedgången kulturkåk på Söder kan bli kafé

Malmgården på östra Söder har stått tom i flera år – och förfaller. Men nu vill ägaren öppna upp den för Söderborna. – Vi skulle vilja ha en publikare användning, säger Britta Blaxhult på Einar Mattsson.

  • Publicerad 15:38, 21 aug 2018

Nära Danvikstull ligger Hovings malmgård – ett hus från 1770-talet som i dag står tomt. Senaste hyresgästerna, olika kontor, flyttade ut 2015. Sedan dess har det varit oklart vad som ska hända med huset.

Men nu berättar fastighetsägaren, Einar Mattsson, att det finns planer att öppna upp huset för en publik verksamhet. Vad är ännu inte spikat, men som till exempel ett kafé.

– Vi skulle vilja ha en publikare användning, så att det blir tillgängligt för fler. Det saknas i den här delen av stan. Men vad det blir är ännu för tidigt att säga, säger Britta Blaxhult, affärsutvecklingschef på Einar Matsson.

Med facit i hand evakuerade vi huset för tidigt

Britta Blaxhult

Vill bygga bostäder

Diskussioner förs även med Stockholms stad att bygga bostäder i kvarteret. Men det finns ännu inget startat detaljplanearbete.

I somras skickade stadsmuseet ut ett mail till Einar Matsson. Då huset har eftersatt underhåll, som puts som fallit av från fasaden, påminde de om underhållsplikten av den kulturklassade kåken.

Ska fixa tak och fasad

Einar Mattsson ska nu under hösten åtgärda och förbättra taket och fasaden.

– Med facit i hand evakuerade vi huset för tidigt. Hade vi vetat att utredningsarbetet skulle ta så lång tid skulle vi ha gjort tidigare åtgärder. Vi är också olyckliga över att huset står tomt, säger Britta Blaxhult.

När huset blir färdigrenoverat vet man ännu inte. Einar Mattsson arbetar tillsammans med staden för att utreda vad man kan göra av malmgården och kvarteret. Förhoppningsvis kan man berätta mer senare under hösten.

Fakta

Här bodde Aftonbladets grundare

Hovings malmgård lät byggas till färgaren Carl Gustaf Hoving på 1770-talet.

Även Aftonbladets grundare, Lars Johan Hierta, bodde här på 1800-talet. Runt huset lät han bygga Liljeholmens stearinfabrik.

Stockholms stad tog över huset på 1900-talet och ägde byggnaden fram till år 2000, då bolaget Einar Mattson köpte malmgården.

Huset är blåklassat av Stadsmuseet, vilket är den högsta kulturklassificeringen som ges till byggnader av mycket stort kulturhistoriskt värde.

Källa: Stockholms stadsmuseum, Einar Mattsson, Wikipedia
Visa merVisa mindre