33-åringen tros ha varit måltavlan både vid dödsskjutningen i Råcksta och skottlossningen i Nacka. Foto: Christian Lärk

Ndella sköts ihjäl – han tros ha varit mördarnas måltavla

De skott som dödade 18-åriga Ndella Jack misstänks ha varit avsedda för hennes nyblivne make, en 33-åring med kriminell bakgrund. Mannen, som tros ha varit måltavla även vid skjutningen i Nacka i helgen, har haft ett liv kantat av hot, våldsbrott och fängelsevistelser.

  • Publicerad 14:41, 11 sep 2019

Trots att mannen misstänks ha utsatts för två mordförsök inom loppet av en dryg vecka vill han inte ha skydd av polisen. Motivet till det är okänt, men han har haft en lång historia av kriminalitet och kontakt med rättsväsendet.

Dömd för över 40 brott

Redan vid 22 års ålder betraktades han som av en Stockholms mer tongivande kriminella och placerades, enligt Aftonbladet, på länskriminalens så kallade Novalista över särskilt brottsaktiva personer. Vid det laget förekom han redan i belastningsregistret under ett 20-tal avsnitt.

Idag har den siffran stigit till över 40 avsnitt, enligt Mitt i:s granskning.

Den första längre fängelsedomen kom 2008 och sedan dess har han avtjänat flera straff för bland annat dråpförsök, grov misshandel och rån.

Bombhot och misshandel i korvkö

2015 dömdes han av Stockholms tingsrätt, och sedan även Svea hovrätt, till fängelse i fyra år och sex månader. Han dömdes då för tio olika brott, bland annat för ett rån mot ett växlingskontor vid Gullmarsplan, där gärningsmännen slog sig in med en slägga, hotade personalen med pistol och kom över 180 000 kronor. Innan de flydde lämnade de ett paket som de påstod innehöll en bomb.

Vid samma tillfälle dömdes han även för bland annat en oprovocerad grov misshandel i en korvkö, samt för att ha misshandlat sin dåvarande hustru med knytnävsslag och sparkar.

Fiender i fängelset

Även under tiden i fängelse ska han, enligt Expressen, ha uppträtt hotfullt mot både anstaltspersonal och andra intagna. Konflikterna var så många att han tidvis fick hållas isolerad. Han flyttades ofta och har, enligt tidningen, suttit på samtliga landets sju anstalter med säkerhetsklass 1.

I april i år kom han ut ur fängelse, och i somras reste han till Afrika tillsammans med Ndella Jack, 18 år. De gifte sig och återvände sedan till Sverige och en lägenhet i Råcksta.

Där sköts Ndella Jack ihjäl natten till den 28 augusti – med kulor som misstänks ha varit ämnade för 33-åringen.