NCC drar sig ur avtalet. Arkitektkontoret H&H AB. Arkitekt Johan Celsing. Foto: Mitt i

NCC drar sig ur bygget av moské i Rinkeby

NCC drar sig ur moskébygge i Rinkeby efter misstänkta ekobrott. Flera nyckelpersoner bakom moskébygget sitter nu häktade misstänkta för grova brott.

  • Publicerad 13:55, 21 nov 2018

Mitt i berättar tidigare idag att flera av de personer som sitter häktade misstänkta för ekonomisk brottslighet med koppling till den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar även är nyckelpersonerna bakom planerna på ett moskébygge i Rinkeby.

Nu avslutas samarbetet mellan byggbolaget NCC och de personer som var ansvariga för pengainsamlingen för bygget av en ny moské i Rinkeby.

Bolaget drar sig ur efter SvD:s granskning som avslöjade att nyckelpersoner bakom moskébygget sitter häktade misstänkta för grova ekobrott.

Enligt NCC var samarbetet med Rinkebymoskéns Insamlingsstiftelse i ett initialt planeringsskede där förutsättningarna för att bygga undersöktes. Det har varit en osäker process vad gäller de ekonomiska förutsättningarna eftersom projektet ska finansieras via en insamling.

Men nu väljer NCC att avsluta samarbetet.

”Dessa frågetecken tillsammans med den information som nu kommit till NCC:s kännedom gör att NCC nu väljer att avsluta samarbetet med avtalsparten Mahan Gross HB som företräder stiftelsen”, skriver bolaget.

Hela moskébyggnaden beräknas bli 5 000 kvadratmeter och få 18 kupoler, ritad av arkitekten Johan Celsing.

Mitt i söker Rinkebymoskéns insamlingsstiftelse för en kommentar.