Flera partier tvingas planera om valrörelsen sedan polisen gett NMR rätt att demonstrera. Foto: Mitt i

Nazistmarschen hindrar partiernas valarbete

Flera politiska partier tvingas planera om valrörelsen sedan polisen gett NMR rätt att demonstrera vid Kungsholmstorg på lördag. – Oacceptabelt, säger Kalle Larsson som är kanslichef på Vänsterpartiet i Storstockholm.

  • Publicerad 07:19, 24 aug 2018

Flera partier hade tänkt bedriva valrörelse på Kungsholmstorg på lördag. Vänsterpartiet var ett av partierna som hade tillstånd att vara på torget.

– Vi hade för avsikt att utnyttja tillståndet för en aktivitet men nu har alltså polisen förvägrat oss det på grund av att de istället gett NMR tillstånd, säger partiets kanslichef Kalle Larsson.

Flera överklaganden

Vänsterpartiet har precis som Liberalerna, Moderaterna, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ överklagat NMR:s tillstånd.

Även Socialdemokraterna hade räknat med att prata med väljare på Kungsholmstorg under lördagen.

– Vår bedömning är att det kommer vara omöjligt om NMR samtidigt genomför sin manifestation, säger partiets kommunsekreterare Johan Sjölander.

– Det är orimligt att vi demokratiska partier två veckor före valdagen ska förhindras för att bedriva valrörelse i hela staden på grund av att en liten grupp extremister kidnappar gatuutrymmet.

Även Centerpartiet har ställt in sitt planerade valmöte på Kungsholmstorg. Partiet går istället till sjöss.

– Ja, vi planerar att kampanja med vår flytande valstuga under lördagen. Längs Norr Mälarstrand kommer vi att segla under stor Prideflagga för ett fortsatt öppet och tolerant Stockholm, säger Centerpartiets valledare Gustaf Arnander.

Liberalerna ser just nu över var på Kungsholmen partiet ska kunna möta väljare i helgen.

– Vi tittar på olika alternativ beroende på om NMR:s demonstration blir av, säger Malin Hasselblad, pressansvarig hos Liberalerna.

Kan inte vara i partilokalerna

Feministiskt initiativ hade visserligen inga aktiviteter planerade för helgen men påverkas ändå av NMR:s demonstration.

– Vårt kontor ligger i närheten av nazistdemonstrationen och vi har blivit uppmanade av polisen att inte befinns oss på våra partilokaler under lördagen. Så visst blir vi drabbade, säger partiets kanslichef Devrim Mavi.