Efter den senaste nazistaktionen mot Huddinges kommunhus var Liberala ungdomsförbundet på plats med mer kärleksfulla budskap. Foto: Henrik Lindstedt

Nazistiska aktiviteter ökar i Huddinge

Klistermärken, flygblad och nazistflaggor vid kommunhuset. Vit makt-rörelsen har blivit allt mer aktiv i Huddinge kommun. Stiftelsen Expo har kartlagt en aktivitet i veckan under 2018.

  • Publicerad 19:26, 20 apr 2018

En hakkorsflagga utanför Huddinge kommunhus fick Huddinges politiker att sluta upp i kollektiv avsky. Men nazistiska aktioner är inget nytt i kommunen.

I stiftelsen Expos senaste kartläggning år 2016 hade propagandaspridning rapporterats 19 gånger det året.

Under början av 2018 har däremot aktiviteten ökat markant. Expo har fått in ungefär lika många rapporter om propagandaspridning under de första månaderna 2018 som under hela 2016. Det motsvarar ungefär 16 aktiviteter, alltså en aktivitet i veckan.

– Det har varit mer intensivt i Huddinge de senaste månaderna. Det beror på att både Nordiska motståndsrörelsen och Nordisk ungdom har varit aktiva i kommunen, säger Jonathan Leman, researcher på stiftelsen Expo med fokus på radikal nationalism.

Trappas upp under valår

Han beskriver Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som ett öppet nazistiskt parti som hyllar Hitler och tredje riket. Nordisk ungdom tillhör däremot en annan falang inom vit makt-miljön och står enligt Jonathan Leman närmare det nystartade partiet Alternativ för Sverige än NMR.

En annan förklaring till den ökade högerextrema aktiviteten är att det är valår.

– Det brukar trappas upp under ett valår, så det skulle inte förvåna mig om vi ser det nu också. Man ser det också i propagandan inom rörelsen, att det är ett avgörande år och att man ska arbeta särskilt hårt. NMR ställer ju också upp i val i år, säger Jonathan Leman.

Han blev inte förvånad över att nazistflaggor hissades i Huddinge och på flera ställen i Stockholm just den 20 april. Det är dagen för Adolf Hitlers födelse. Förra året har NMR kunnat knytas till flera liknande dåd runt om i landet.

Aktiva i Stuvsta och centrala Huddinge

Även på kommunen har man noterat en ökad aktivitet från de två grupperna. Särskilt aktiva har de varit i Stuvsta och centrala Huddinge.

– Det har dykt upp fler klistermärken på fasader och lyktstolpar och folk har också fått flygblad i brevlådorna, berättar Catarina Klockerud, Huddinge kommuns samordnare i frågor om våldsbejakande extremism.

Vad gör kommunen åt detta?

– När det händer inom våra verksamheter eller områden försöker vi så fort som möjligt få bort det. Det finns också i den nya klotterpolicyn. Det ska bort så fort som möjligt även om det inte är på kommunens fastigheter. Då skickas det direkt till vederbörande fastighetsägare.

Vet ni vilka individer som är aktiva i Huddinge?

– Nej. När vi får det lämnar vi informationen vidare till polisen.

Så de här grupperingarna har inte legat bakom några våldsdåd i Huddinge?

– Nej, inte vad jag vet.