Skärrad. Bibliotekschef Malin Törnquist menar att de blev förvånade och skärrade över de som skedde under lördagskvällen. Foto: Roffe Andersson/Biblioteket i Täby

Nazistisk aktion mot biblioteket i Täby

Under söndagen hade polisen koll på Täby bibliotek. Detta efter att Nordiska motståndsrörelsen satt upp avspärrningsband på lokalen i samband med att en sagostund med dragartister skulle hållas.

  • Publicerad 12:01, 21 okt 2020

Det var på lördagskvällen den 17 oktober som någon eller några personer hade satt upp avspärrningsband, märkta med nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och en lapp där det stod ”skydda barnen” på entrén på Huvudbiblioteket i Täby.

Dagen efter skulle sagostunden ”Bland drakar och dragqueens” hållas. Evenemanget är en biblioteksturné där dragartister läser sagor för barn. Den har genomförts på flera bibliotek i landet tidigare.

– Min första reaktion var förvåning och så blev jag chockad, säger dragartisten Inga Tvivel som skulle hålla sagostunden i Täby.

Under lördagen togs lappen och banden ner av polis.

– Det skapar oro, först och främst hos personal och de som ska hålla evenemanget. Från polisen sida så ser man allvarligt på de här sakerna, säger kommunpolis Jonas Nilsson.

Allt gick lugnt till

Under söndagen gjorde Täby bibliotek en säkerhetsbedömning tillsammans med kommunens säkerhetschef och beslutade att sagostunden skulle genomföras som planerat. Under programmets gång bevakade polisen biblioteket.

– Vi hade extra bevakning på platsen, men allt gick lugnt till under evenemanget, säger Jonas Nilsson.

Bibliotekschef Malin Törnquist säger att de blev förvånade och skärrade över det som inträffat.

– Det är tråkigt och allvarligt. Den här frågan väcker uppenbarligen starka känslor i vissa grupper och det gör mig bekymrad, vi lever i ett demokratiskt land och vi som bibliotek ska kunna belysa olika frågor utan att få hat, säger Malin Törnquist.

Inga Tvivel menar att det viktigaste var att alla barn var trygga under dagen.

– NMR har missuppfattat vårt upplägg, de tror vi för en sexualpolitisk agenda, det enda vi vill är att fler barn ska läsa sagor, säger han.

Politisk motreaktion

Som en motreaktion satte Liberala ungdomsförbundet i Norrort upp hjärtan på bibliotekets entré under tisdagskvällen.

– Vi tycker det är viktigt att markera mot hatiska budskap i samhället och vi vill visa vår solidaritet med de som får utstå hatet och hotet, säger Elin Söderholm, styrelseledamot i LUF Norrort.

Motreaktion. Under tisdagskvällen satte Liberala ungdomsförbundet upp lappar med kärleksbudskap på bibliotekets entrén som en motreaktion. Foto: Liberala ungdomsförbundet Norrort