Carolina Paasikivi, Ulf Johansson och Anders Bjärgård från polisens ledning. Foto: Olle Anrell

Nazisternas demonstration ska spärras av

NMR-demonstration och 134 andra allmänna sammankomster – samtidigt. Risken för stök och våldsamheter är hög, men genom avspärrningar och inlånade resurser ska folk kunna vistas i innerstan ändå på lördag.

  • Publicerad 11:02, 22 aug 2018

Till helgen har 134 ”allmänna sammankomster och offentliga tillställningar” fått tillstånd att äga rum i Stockholms län.

Bland annat tillåts nazistiska NMR gå på Kungsholmens gator. I en annan del av stan går RKU, Revolutionär kommunistisk ungdom, och polisen vill inte att de två demonstrationerna går in i varandra.

På onsdagsförmiddagen höll polisen en pressträff om helgen.

– Det innebär en särskild utmaning för polisen, stockholmarna och de som besöker oss, säger Ulf Johansson polischef i region Stockholm.

Räknar ni med våldsamheter?

– Vi pekar inte ut enskilda organisationer. Men det finns grupper som anser att våld är legitimt och som kommer vara i Stockholm i helgen, säger Carolina Paasikivi, biträdande kommenderingschef för helgens insatser.

Spärrar av kring NMR

Flera gator kommer påverkas av all aktivitet, men det är bara i samband med NMR:s demonstration på Kungsholmen som polisen har planerade avspärrningar.

Demonstrationen går från Kungsholmstorg, ner till Norr Mälarstrand, upp på Sankt Eriksgatan och tillbaka till Kungsholmstorg genom Hantverkargatan.

– Det kommer finnas tillträdesavspärrningar, men det ska gå att ta sig in och ut för de boende på Kungsholmen, säger Carolina Paasikivi.

Varför får NMR – som förknippas med våld – demonstrera?

– De beror på grundlagsskyddande rättigheter som ger alla rätt att demonstrera och yttra sina åsikter. Sedan är bortre gränsen för yttrandefrihet att begå brott som hets mot folkgrupp och då ska vi ingripa direkt om vi kan, säger regionpolischefen Ulf Johansson.

Genom bild- och ljudinspelningar ska polisen kunna göra ingripanden om brott begås, för att sedan lagföra med dokumentationen som underlag.

Vill inte avråda besökare i innerstan

Ska man undvika att åka till Kungsholmen och City i helgen?

Nej det tycker jag inte. Man ska ta del av den polisiära informationen som går ut, och hålla koll på läget. Sedan rekommenderar vi att vara ute i god tid om det är möjligt.

Många Kungsholmsbor och affärsidkare är säkert oroliga – finns det fog för det?

Jag förstår deras oro. Vi har en stor poliskommendering och gör allt för att de inte ska drabbas. Våra förhoppningar är att det inte ska bli några situationer som är oönskade.

Här på Kungsholmen ska NMR gå. Demonstrationen beräknas börja klockan 13 och sluta senast klockan 18. Illustration: Mitt i Stockholm.

Att så många händelser och evenemang sker på samma gång är inget nytt för polisen. Men de specifika aktörerna, antalet väntade deltagare och att det sammanfaller med valrörelsen gör situationen unik.

– Uppgiften är att göra allt för att upprätthålla ordning, trygghet och säkerhet. Vi har god vana vid den här typen av händelser och är väl rustade, säger Ulf Johansson.

Fakta

134 tillstånd i helgen

Till helgen har 134 ”allmänna sammankomster och offentliga tillställningar” fått tillstånd att äga rum i Stockholms län.

Det är bland annat tävlingen Tough Viking på Djurgården, Stockholm triathlon, konserter på Skansen, vid Zinkensdamms IP och på Mosebacke torg, en stor koreansk kulturfestival i Kungsträdgården och organisationen Strike Back som kommer att ha ett möte på Norra Bantorget. En djurrättsmarsch kommer också att ske mellan Vasaparken och Humlegården.

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har fått tillstånd och kommer att med utgångspunkt Kungsholmstorg ha möte och därefter gå en förutbestämd väg på Kungsholmen.

Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) har fått tillstånd och kommer att med utgångspunkt Norra Bantorget ha möte och därefter gå en förutbestämd väg genom Stockholm.

Källa: Källa: Polisen
Visa merVisa mindre