Nazistiska vandaler har förstör konsten, medan reklamen intill lämnats orörd. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Nazister tar på sig konstsabotage i t-banan

De nakna männen och menskvinnorna på stationerna har vandaliserats. En nazistisk organisation har tagit på sig dådet. "Tråkigt, men väntat", säger en av konstnärerna.

  • Publicerad 15:42, 12 dec 2017

Sedan september har Kolbeinn Karlssons bildsvit "Badhusdagbok" prytt Fridhemsplans t-bana. Det är stora tuschteckningar av nakna män, inspirerade av den manliga gemenskap som kan finnas på badhus.

– Jag hoppas att resenärerna blir lika glada som jag blir av att göra bilderna. Men folk får göra vad de vill av bilderna, sa konstnären Karlsson till StockholmDirekt i september.

Och någon har gjort vad den velat: gått loss på konstverken med vad SL säger är ballonger fyllda med grön färg. Även Liv Strömquists serie "The night garden”, med menstruerande kvinnor, som sitter uppe vid Slussen, har vandaliserats.

Nakna män tar plats på Fridhemsplan

En nazistisk militant organisation har på sin sajt tagit på sig dådet med motiveringen "krossa homolobbyn". De beskriver det som en aktion begången av "sympatisörer" till naziorganisationen. I september kallades bildserien för "dekadent 'konst'" på sajten.

– Det är polisanmält. Vi har alldeles för mycket vandalisering i tunnelbanan, men just den här sorten är ovanlig. Nya planscher med samma konst ska sätta upp nu i veckan för att ersätta de förstörda, säger SL:s pressperson Claes Keisu.

Konstnären själv, Kolbeinn Karlsson, tar det med humoristisk ro:

– Det var väntat, och det känns som att folk får en instinktiv lust att själva göra konst när de ändrar i verken. Men det är en tråkig reaktion att gå till attack. Förmodligen är det någon som blivit provocerad, säger Kolbeinn Karlsson.

Nytt flow i tunnelbanan

Han säger att ställer man ut offentlig konst får man räkna med att folk har känslor, men: "Det är inte mitt ansvar att ta hand om de känslorna".

– Det är grön färg, va? Det ser inte så illa ut faktiskt med en liten färgklick på det där svartvita! Fast det är inte deras jobba att ändra på konsten, det är mitt jobb som konstnär att göra det. Vandalerna får göra egen konst, jag kan rekommendera det. Det är väldigt tillfredsställande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android