Nazister spärrade av Kärrtorps gymnasium

Natten till i dag spärrade nazister av Kärrtorps gymnasium av med tejp. Men i dag uppmärksammar skolan Förintelsens minnesdag och skolans elevkår tänker inte låta sig skrämmas.

  • Publicerad 16:01, 27 jan 2015

– Nazisterna satte i natt upp avspärrningstejp runt hela skolan. På tejpen syntes en logga från nazistiska Svenska Motståndsrörelsen. De har i ett års tid vandaliserat och attackerat skolan - till och med med hot riktade till utpekade elever. Vi fördömer det här och tar aktivt ställning mot nazisterna, säger en elev i Kärrtorps elevkår.

Uppmärksammar minnesdagen

I dag uppmärksammar skolan och Stockholm att det är 70 år sedan Auschwitz befriades. Samtidigt har Svenska Motståndsrörelsen gjort flera aktioner runt om i Norden, mot flera nyhetsredaktioner i landet, vilket de skryter om på sin hemsida.

– Att de väljer att göra det här just på Auschwitz befrielsedag tycker jag är så obehagligt. Det visar verkligen vad de står för. Personligen är jag inte rädd, men jag känner ett starkt obehag, och jag kan tänka mig att det är många på skolan som är rädda, med tanke på att Kärrtorp är en mångkulturell skola, säger samma elev.

Tejpen togs bort snabbt

Linje 17 i Kärrtorp bestämde sig snabbt för att avspärrningstejpen inte skulle få sitta kvar. Redan vid midnatt plockades tejpen ned.

– Vi vill inte att nazisterna ska få den uppmärksamheten. Dessutom ska inte eleverna behöva mötas av sådant här när de kommer till skolan på morgonen, säger Ola Hakefelt, aktivist inom Linje 17.

Stockholm Direkt har inte fått svar från polisen om huruvida en anmälan har upprättats.