Kungsholmstorg med vy mot Norr Mälarstrand. Foto: Kristian Lönner

Nazister får demonstrera i centrala Stockholm

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, får tillstånd att demonstrera i Stockholm på lördag. Samtidigt har över 130 andra tillställningar fått tillstånd. För att garantera säkerheten har resurser lånats in från hela landet.

  • Publicerad 12:54, 20 aug 2018

Polisen ger nazistiska NMR tillstånd att genomföra ett torgmöte klockan 10 på lördagsförmiddagen på Kungsholmstorg och sedan gå ”en förutbestämd väg” på Kungsholmen.

Start sker klockan 13 och vägen går ned mot Norr Mälarstrand där de tar höger. Därefter går demonstrationen längst vattnet och tar upp på Sankt Eriksgatan för att sedan vända tillbaka mot Kungsholmstorg på Hantverkargatan.

Senast klockan 18 måste demonstrationen avslutas och tillståndet gäller för mellan 30 till 3 000 personer.

Här på Kungsholmen ska NMR demonstrera. Illustration: Mitt i Stockholm

Flyttades för att förhindra konfrontation

Enligt den ursprungliga ansökan ville NMR starta från Observatorielunden för att genom Sveavägen och Kungsträdgården sedan avsluta på Mynttorget, men hos polisens tillståndsenhet har rutten ändrats eftersom andra arrangemang redan är planerade på de platserna.

Totalt har 134 allmänna sammankomster och offentliga tillställningar också fått tillstånd i Stockholm under helgen.

Enligt Carolina Paasikivi, polisens biträdande kommenderingschef för helgen, är den bestämda rutten även en strategisk fråga.

Några kilometer därifrån, på Norra bantorget demonstrerar nämligen Revolutionär kommunistisk ungdom, RKU tillsammans med organisationen Strike Back för att försvara strejkrätten.

– Vi vill i första hand att de två demonstrationerna inte går på varandra och hamnar i samma korsning. Självklart kan det bli så att de olika grupperna söker konfrontation och det är där vi sätter in mest resurs, säger Carolina Paasikivi.

Ska filma demonstrationen

Därefter har polisen analyserat risken för motdemonstrationer mot NMR.

– Rätten att motdemonstrera är något som vi självklart måste tillgodose och NMR:s åsikter drar ofta åt sig meningsmotståndare och människor som opponerar sig.

Hur ska ni garantera säkerheten för folk?

– Dels genom att säkra framkomligheten för de olika demonstrationerna. Något som innebär att vissa gator stängs av för trafik.

– Men vi kommer också se till att kunna dokumentera skeendet med både bild- och ljudinspelning. Det förekommer ju att det sker brott i samband med NMR, till exempel hets mot folkgrupp, något som vi kan ingripa mot direkt och sedan lagföra med dokumentationen som stöd.

Tar in polis från hela landet

Totalt beräknas flera tusen människor vara i rörelse under lördagen och för att klara av den stora påverkan kommer polisen låna in resurser från hela landet.

– Antalet evenemang är inte exceptionellt. Det är mer de specifika aktörerna, att det sammanfaller med valkampanjer och att det väntas mycket folk som gör att vi räknar med framkomlighetsproblem, säger Carolina Paaskivi.

På onsdag kommer polisen ha en pressträff för att mer detaljerat informera om hur staden och trafiken kommer att påverkas av avstängda gator och pågående demonstrationer och evenemang.

Fakta

134 tillstånd i helgen

Till helgen har 134 ”allmänna sammankomster och offentliga tillställningar” fått tillstånd att äga rum i Stockholms län.

Det är bland annat tävlingen Tough Viking på Djurgården, Stockholm triathlon, konserter på Skansen, vid Zinkensdamms IP och på Mosebacke torg, en stor koreansk kulturfestival i Kungsträdgården och organisationen Strike Back som kommer att ha ett möte på Norra Bantorget. En djurrättsmarsch kommer också att ske mellan Vasaparken och Humlegården.

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har fått tillstånd och kommer att med utgångspunkt Kungsholmstorg ha möte och därefter gå en förutbestämd väg på Kungsholmen.

Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) har fått tillstånd och kommer att med utgångspunkt Norra Bantorget ha möte och därefter gå en förutbestämd väg genom Stockholm.

Källa: Polisen
Visa merVisa mindre