Så här kan organisationens propaganda se ut. Bild tagen på Kärrtorps gymnasium i december 2015. Foto: Privat

Nazist nekas fotboja efter attacken i Kärrtorp

Det rättsliga efterspelet efter attacken i Kärrtorp 2013 fortsätter. En av de dömda nekas nu fotboja, eftersom han fortfarande är aktiv nazist. Det gör att Kriminalvården inte vill att straffet ska avtjänas utanför anstalt.

  • Publicerad 17:08, 3 nov 2016

Det var den 15 december 2013 som en fredlig antirasistdemonstration på Kärrtorps torg attackerades av ett 30-tal organiserad nazistiska aktivister. En av dem, en Söderhamnsbo som idag är 24 år, dömdes i eftermälet till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp.

Han har sedan dess kämpat för att slippa sitta inne och istället få avtjäna straffet med fotboja. Kriminalvården underkände begäran eftersom den organisation som mannen tillhör räknas som kriminell . Dessutom är mannen redaktör för dess webbplats. Det är samma organisation som på senare tid trappat upp sitt propagandakrig med klotter och klistermärken i Söderort.

Nu idag har nazisten även fått nej av förvaltningsrätten, som går på Kriminalvårdens omdöme. Ett medlemskap i en nazistisk organisation är inte lämpligt för att få avtjäna ett straff utanför fängelset.