Nazir har sommarskola – på Tele2 Arena

Genom ett samarbete med organisationen Right To Play och Tele2 Arena får nyanlända ungdomar hålla sommarskola på arenan. Undervisningen leds av ungdomarna själva, och efter lektionen stannar de kvar och ser på match. – När man är upptagen går man inte runt och oroar sig för besked från migrationsverket, säger Nazir Hayderpour, från Järfälla.

  • Publicerad 16:40, 25 jul 2017

Det är två timmar till matchstart vid Tele2 Arena. Djurgården möter Östersund, och redan har blåklädda djurgårdare och rödklädda Östersund-fans börjat samlas kring arenan. Där står också en grupp ensamkommande ungdomar, de flesta från Afghanistan. De är inte i första hand där för matchen, utan för att lära sig svenska. En av dem är Nazir Hayderpour från Järfälla.

Sommarplugget – ungdomarnas egna idé

Det är organisationen Right To Play och Tele2 startat sommarplugget på Tele2 Arena, efter önskemål från ungdomarna själva. För nyanlända, som ofta saknar sociala sammanhang och aktiviteter utanför skolan, blir sommarlovet sällan den tid för avslappning och ro som den är för många andra barn. Dessutom saknas ofta kontaktytor med svenskar, när inte skolan är igång. 

– Det är skönt att vara här. Man lär sig mycket, men det är också skönt att göra något, att vara upptagen. När man är upptagen går man inte runt och oroar sig för besked från migrationsverket, säger Nazir Hayderpour.

Spelar för FC Järfälla

Sedan en tid tillbaka har han spelat för FC Järfälla, som satsat mycket på att inkludera ensamkommande ungdomar i sin verksamhet. Genom Right To Play har han dessutom hjälpt till att koka korv och poppa popcorn vid en fotbollsturnering på Skytteholms IP, och arbetat som volontär på Friends Arena inför en landskamp.

– Det har hjälpt mycket, man känner sig verkligen som en del av samhället när man jobbar på arenan och hjälper svenskar att hitta sin plats, säger Nazir Hayderpour.

”Man känner sig så viktig när man kommer hit”

På dagens lektion är uppgiften att läsa en lättläst tidning på svenska, och sedan förklara nyheterna för varandra. Vissa av ungdomarna har varit med förut, men Nazir Hayderpour är här för första gången och är imponerad över hur fint det är.

– Man känner sig så viktig när man kommer hit, som att de rullar ut röda mattan för en, säger Nazir Hayderpour.

Efter lektionen, som sker i en lounge på arenan, ser ungdomarna på matchen. Djurgården vinner med 3-0, men Nazir Hayderpour som hejar på Hammarby är mest glad för andras skull.

– Familjen jag bodde hos när jag först kom hit hejar på Djurgården, kanske är de här idag?

Fakta

Right To Play

Organisationen Right To Play har funnits i Sverige sedan i våras, men i andra länder sedan många år tillbaka. Med ledorden utbildning, idrott och lek arbetar organisationen med att hjälpa ungdomar i svåra situationer till individuell utveckling och inkludering. I Sverige har projektet handlat om en grupp ensamkommande ungdomar – sammanlagt är omkring 100 ungdomar inblandade i projektet. Samarbetet mellan Right To Play och Tele2 är det som gett ungdomarna möjligheten att vara på arenan.

Visa merVisa mindre