Flera hundra personer från Vasa Real, Cybergymnasiet och föreningen Studenter mot rasism samlades i förra veckan utanför Vasa Real för att protestera mot de nazistiska och rasistiska attackerna. Foto: Carlos Montecinos

Naziklottret orsakar ilska

Nio av Sisabs skolor har sprejats med rasistiskt och nazistiskt klotter, bara under 2014. I förra veckan saboterades Vasa Real. Nu patrullerar vakter skolan och föräldrar och elever planerar en manifestation för att visa att de onda krafterna inte vunnit.

  • Publicerad 00:00, 18 mar 2014

När läraren Åsa Radne kom till jobbet på Vasa Real förra måndagen möttes hon av en ledsen elev som bad henne komma med ut.

– Han hade tårar i ögonen och frågade ”Har du sett vad de har gjort med skolgården?”. Jag trodde att det handlade om en död fågel, men så möttes jag av den här synen. Det gjorde mig gråtfärdig, det var fruktansvärt, säger hon.

På fasaden hade någon klottrat ”1488”, ”Judesvin” och hakkors. Även Cybergymnasiet på Vanadisvägen hade fått skolan nersprejad.

– Det här är det massivaste vi varit utsatta för. Det är extra provocerande att de använder rosa som var färgen för de homosexuella i koncentrationslägren, säger Marlene Terkowsky, vd på Pps AB som driver skolan.

Det rasistiska och nazistiska klottret på stadens skolor har ökat de senaste tre åren. Hittills i år har nio skolor attackerats, att jämföra med elva anmälningar om rasistiskt klotter under hela 2013.

– Det är viktigt att polisen tar den här typen av klotter på allvar och inte ser det som pojkstreck. Vi ser nu över säkerheten på Vasa Real, och Sisab och utbildningsförvaltningen diskuterar eventuell kameraövervakning, säger Lotta Edholm, skolborgarråd.

Sisab, bolaget som äger skolorna, har också sett till att vakter patrullerar på kvällar och nätter en tid framöver.

Föräldranätverket på Vasa Real planerar nu en manifestation mot förra veckans händelser. Protester mot attacken hölls även i förra veckan utanför Vasa Reals portar.

– Vi kan se hur våldet ökar i hela Europa, vi måste ta ställning mot det här tillsammans, säger en elev på Vasa Real.

Lena Posner-Körösi, ordförande i Judiska församlingen i Stockholm och Judiska centralrådet i Sverige, är inte förvånad över det som hänt. Hon har fått ta hand om många oroliga och upprörda föräldrar och barn under veckan.

– Det som hänt är ingen till-fällighet. Församlingen och våra institutioner utsätts för vandalisering, hot, hat och fysiska trakasserier minst en gång i veckan och får bland annat brev och mail där det står ”Jihad” och ”död åt judarna”, säger Lena Posner-Körösi.

Hon menar att våldet mot den judiska gruppen har ökat successivt de senaste tio åren.

– Jag blir mer och mer förvissad om att vi inte får tiga och gömma oss, vi vet av historien vad det innebär. Det vore en förfärlig utförsbacke för demokratin, säger hon.

Fakta

Det nazistiska klottret ökar

Nio av Sisabs skolor och förskolor runt om i staden har utsatts för rasistiskt och nazistiskt klotter hittills i år.

Under hela 2013 målades elva av Sisabs skolor med liknande klotter. Under hela 2012 inträffade sju klotterattacker.

Även det rasistiska och nazistiska klottret i allmänhet i Stockholms län har ökat enligt Brå.

2012 anmäldes klotter med hatbrottsmotiv på 229 platser. 2011 var siffran det 171 och 2010 var siffran 97 anmälningar.

Källa: Brå och SISAB

Visa merVisa mindre