Så här kan det se ut. Bild tagen på Kärrtorps gymnasium i december 2015. Foto: Privat

Nazi-aktionerna ökar i hela Stockholm

Klistermärken som hyllar Hitler. "Vakna". "Nationalsocialistisk zon". Avsändaren för den klottrade propagandan på gatan är en militant nazistisk organisation. Och enligt staden har antalet aktioner ökat extremt den senaste tiden.

  • Publicerad 11:32, 4 okt 2016

"De har tapetserat klistermärken föreställande Hitler vid Årstaberg, har någon vägarna förbi så skrapa bort tack".

Sådana uppmaningar blir allt vanligare på Facebook och andra sociala medier. Nu senast under helgen som var klottrades till exempel Örbyskolan och Sturebyskolan fulla med högerextrema budskap. Tidigare har det drabbat ett somaliskt kvinnofik och en skola i Hägerstensåsen, och Kärrtorps gymnasium har utsatts upprepade gånger de senaste åren. Senast förra månaden. Avsändaren är alltid samma militanta nazistiska organisation och detta är ett litet, litet fåtal exempel.

Och stadens statistik visar klart att aktionerna ökar. Hitintills under 2016 har trafikkontoret, som sköter sanering, tagit emot 301 anmälningar om klotter med "stötande natur" som klassas som akuta. Det är en rejäl ökning mot 2015, då det inkom 144 stycken på hela året. Och Söderort leder: hela 256 anmälningar har inkommit därifrån hitintills under 2016. Förra året var det 108. Jämför det med Västerort: 2015 var det 12 anmälningar, nu är det 13.

Platser där akuta ärenden, ofta nazistiska, rapporterats in till trafikkontoret så här långt under 2016. Foto: Trafikkontoret

Sådant här behandlas som akuta ärenden av stötande natur

På trafikkontorets klotterenhet säger den ansvarige tjänstemannen Peter Sandberg att antalet aktioner från samma organisation har varit "ganska extremt de senaste två, tre veckorna", trots att det inte går att säga exakt hur många av dessa anmälningar som är just nazistiska. Detta eftersom staden inte bokför dem under någon egen kategori i klotterlistorna.

Hans kollega Ann-Charlotte Österberg förklarar:

– Sådant här behandlas som akuta ärenden av stötande natur. Det inbegriper allt som är rasistiskt, stötande eller vulgärt. Det kan vara snoppar på lekredskap i en park, eller "Emma är en hora" skrivet på en vägg. Men dessa akuta ärenden har väldigt, väldigt ofta med just nazism att göra, säger Ann-Charlotte Österberg.

Puts väck på tre timmar

Efter det att en anmälning kommit in via stadens hemsida behandlas den. Om läget bedöms som akut ska klottersanerare vara på plats inom tre timmar från att ärendet gått iväg. Just Johanneshov och Enskede har den senaste tiden ansatts hårt av den nazistiska organisationens aktivister, enligt trafikkontoret.

– Det är en stor ökning av deras propaganda som vi sett den senaste tiden. Och det är inga slarvigt sprayade hakkors. Utan det är samma budskap och loggor spraymålade med schablon, eller klistermärken. Det är väldigt mycket i Söderort och jag förstår inte varför. Det bor väl några extra nitiska människor där, säger Ann-Charlotte Österberg.

Många aktioner utförs av frilansande nazister

På stiftelsen Expo, som bevakar den högerextrema rörelsen, kan Jonathan Leman bekräfta att de senaste två månaderna har det varit en större aktivitet i just Enskede och Johanneshov, med ett tiotal tillfällen i Enskede. Det handlar framför allt om banderoller, schablonsprayningar och klistermärken. 

– Men vi kan inte se någon dramatisk ökning i Storstockholm . Varken i rapporter som vi får in, eller i inrapporterade aktioner på den här rörelsens egen sajt. Men det här är numera den dominerande högerextrema organisationen och många bara frilansar för dem, hakar på och sätter upp klistermärken utan att vara medlemmar eller att rapportera in det till huvudorganisationen. Så mörkertalet kan vara stort, säger Jonathan Leman.