Girl power. Nätverket Healthy women engagerar över 300 kvinnor i Järva. Foto: Emma Löf Hagström

Nätverket som vill få fler kvinnor i Järva att träna

Susan Dahlbäck upplevde en machokultur på gymmet, och såg samtidigt att hälsan bland kvinnor i Järva knappast ligger i topp. Hon bestämde sig för att ändra på saken, och nu engagerar hennes nätverk Healthy women över 300 tjejer.

  • Publicerad 16:41, 2 mar 2020

Runt ett bord på Akalla by kafé sitter en grupp unga kvinnor och överröstar alla andra i lokalen med höga skratt. För utomstående är det lätt att tro att de känt varandra hela livet, men sanningen är en annan.

– Vi har tränat tillsammans under Healthy women sedan i höstas, och nu är vi som sitter här ambassadörer för nätverket kan man säga, säger Sarah Zitouni, 20.

Healthy women kom till efter att grundaren Susan Dahlbäck, 23, uppmärksammat ohälsotalen i Järva, och blivit bekymrad.

– Om man tittar på övriga länet blir hälsan bättre och medellivslängden längre, men här i Järva är det snarare tvärt om, särskilt bland kvinnor, säger hon.

Samtidigt upplevde hon själv en utmaning i att gå till gymmet, där män ofta skulle kommentera hennes övningar eller kropp.

– Jag kan borsta av mig det mesta, men tänk en ung tjej som samlat kraft för att gå till gymmet för första gången och som sedan får höra något sådant – hon kanske aldrig vågar komma tillbaka. Jag ville ge tjejer en chans att träna i en trygg miljö.

Grundaren. Susan Dahlbäck ville ge tjejer i Järva en stärkande träningsmiljö. Foto: Emma Löf Hagström

Starka tillsammans

Sagt och gjort. I oktober drog Healthy womens verksamhet officiellt igång, där flera olika träningsformer stått på schemat. Dessutom anordnas en tjejkväll en gång i månaden, där alla tjejer i nätverket får ses, oavsett vilka aktiviteter man valt.

– Det har förändrat allt för mig. Det har varit så mycket enklare att komma igång och att hålla i träningen, säger Esin Ciftci, 23.

– Jag har blivit mer intresserad av träning, tänker mer på min hälsa och har blivit mer motiverad till andra saker generellt i livet, säger Susmita Patel, 17.

Sarah Zitouni tillägger:

– Vi kan inte förändra hur killar beter sig eller vad de säger till oss på gymmet, men vi kan finna styrka i varandra och våga komma in på träningen tillsammans och äga hela situationen.

Planerar. Mira William, Susmita Patel och Esin Ciftci började träna med Healthy women i höstas. Nu är de ambassadörer för nätverket och är med och arrangerar ett firande på internationella kvinnodagen. Foto: Emma Löf Hagström

Grundaren Susan Dahlbäck med ambassadörerna Sarah Zitouni och Narges Fakori. Foto: Emma Löf Hagström

Tjejerna ska ta över

En stor del av nätverkets verksamhet sker i lokaler på Akalla by, där även ett evenemang på internationella kvinnodagen kommer att hållas. Det är det tjejerna har träffats för att planera.

– Healthy women ska ha en kvinnoträff med olika aktiviteter. Det kommer bland annat att vara en gemensam middag, workshop och en gästföreläsare, säger Mira William, 15.

Målet är att tjejerna så småningom även ska hjälpa Susan med annat kring nätverket, som att hålla i träningar.

– Healthy women ska inte dö med mig. De här fantastiska tjejerna runt det här bordet kommer alla att bli toppenledare som kan föra arbetet vidare. Jag är så stolt över dem.

Healthy women

✓ Ett nätverk under Kista SC

✓Finansieras just nu av Allmänna arvsfonden

✓ Kvinnonätverk i Järva med fysiska aktiviteter för en förbättrad fysisk och psykisk hälsa

✓ Som medlem blir du delaktig i en gemenskap och en supportgrupp via regelbundna sammankomster

✓ Regelbundna klasser på gym med personlig tränare på plats, gruppass för yoga/mindfulness och dansklasser

✓ Varje månad kommer det även att anordnas tjejkvällar med föreläsningar/gäst aktiviteter där alla oavsett val av fysisk aktivitet får träffas

Mer information finns på healthywomen.nu

Visa merVisa mindre