Nätverk startar bojkott för att rädda 1870-talshuset på Östermalm

Kommunstyrelsens beslut att riva anrika Astoriahusets flygel på Nybrogatan möts av kraftiga protester. Carl Fredrik Paleus uppmanar nu till bojkott av företagen bakom byggprojektet.

  • Publicerad 19:13, 3 dec 2015

Det var på onsdagseftermiddagen som StockholmDirekt kunde berätta att Stockholms högsta ledning fattat beslut om att godkänna detaljplanen som innebär att Humlegården fastigheter får riva Astoriahusets flygel som vetter mot Nybrogatan och Sofi Almqvists Plats och ersätta den med en modern och högre kontorsbyggnad.

LÄS ÄVEN Stockholm säger ja till att riva 1870-talshus på Nybrogatan

Beslutet väckte genast starka reaktioner på social medier.

Till och med i exploateringsvänliga nätverket Yimbys Facebook-grupp har stockholmare kommenterats beskedet kritiskt.

Startar kampanj

Östermalmsbon Carl Fredrik Paleus, engagerad i Stockholmspartiet inför valet 2014, är mycket upprörd över beslutet i kommunstyrelsen.

Genom ett nystartat nätverk kallat Riddarens Hopp efter namnet på kvarteret ska han och ytterligare drygt 350 personer nu dra igång en kampanj som har till mål att stoppa planerna innan det slutgiltiga beslutet fattas av kommunfullmäktige.

– Det är väldigt tragiskt att man river ett 1800-talshus men det här är extra prekärt eftersom det kan bli prejudicerade. Om man river det här huset i den gamla stenstaden kan det bana väg för fler, säger han och fortsätter:

– Att man river en 1800-talsbyggnad har inte skett sedan rivningen av Klarakvarteren, med reservation för Norra stationsbyggnaden och kanske någon mer.

På måndag ska nätverkets medlemmar samlas på Stureplan för att genomföra en flygbladskampanj.

Siktar på kapitalet

Även om förhoppningen är att engagera både lokalpolitiker och andra opinionsbildare så är siktet inställt på fastighetsägaren Humlegården och dess yttersta ägare Länsförsäkringar.

– De har drivit på det här i flera år. Vi har tillräckligt med folk för att kunna dela ut flygblad utanför alla deras fastigheter, säger Carl Fredrik Paleus.

I flygbladet skriver Riddarens Hopp:

”Bakom rivningen står Länsförsäkringar och deras fastighetsbolag Humlegården AB. De borde frivilligt och stolt ta sitt ansvar och renovera fastigheten. Vill du vara kund hos ett företag som vill riva en vacker byggnad från 1870-talet och som genom att göra det kan starta en ny rivningsvåg i Stockholm?”

– Vi uppmanar folk att använda sin kundmakt. Det är samma princip som utgår då man inte vill stödja företag som avverkar urskog eller som utvinner olja i Arktis, säger Carl Fredrik Paleus.

Länsförsäkringar har hört talas om kampanjen och hänvisar till Humlegården för kommentarer.

Maria Lidström, investeringschef på Humlegården, skriver i ett mejl att det är väldigt många som har åsikter om vad som ska hända kring kvarteret och att företaget har en öppen dialog med stockholmarna om projektet i vilken Riddarens hopp varit med.

– Det är ett fantastiskt projekt där vi planerar att renovera hela Astoriahuset mot Nybrogatan och återskapa till bostadshus som det ursprungligen var, skriver hon bland annat i mejlet.

Humlegårdens kommentar i sin helhet

"Det är väldigt många som har åsikter om vad som ska hända kring kvarteret och därför har vi en öppen dialog med Stockholmarna om projektet. Riddarens hopp har varit med i den dialogen. Projektet innehåller så många fler delar än vad som framkommer i flygbladet från Riddarens Hopp. Det är ett fantastiskt projekt där vi planerar att renovera hela Astoriahuset mot Nybrogatan och återskapa till bostadshus som det ursprungligen var. Astoriabiografens foajé kommer också att bevaras och restaureras och öppnas upp för allmänheten. Den inre delen av byggnaden mot gränden kommer att bli ett nytt kontorshus. Vi har idag stora problem med sättningar och har för drygt 10 år sedan försökt rädda byggnaden genom grundförstärkning. Tyvärr lyckades inte detta vilket gör att vi idag måste ta ett större grepp. Tack vare det nya kontorshuset får vi ekonomi att restaurera den del som idag känns igen som Astoriahuset" skriver Maria Lidström, utvecklingschef på Humlegården.

Visa merVisa mindre